Kruté zúčtování s prvními sto dny ministra Jurečky. Agituje prý jak komunistické politbyro

11.05.2014 16:13

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je prý ambiciózní politik, který v prvních sto dnech na svém novém působišti provedl řadu věcí. Server E15.cz s odvoláním na pondělní vydání týdeníku Euro ale varuje, že některé ministrovy kroky mohou Česku nakonec uškodit. Bez ohledu na to, jak vehementně ministr hájí svou pravdu.

Kruté zúčtování s prvními sto dny ministra Jurečky. Agituje prý jak komunistické politbyro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka v médiích opakvaně opakovaně upozorňuje na vysoké částky, které se mu coby ministrovi již podařilo ušetřit.

„V oblasti poradenských služeb byla ukončena smlouva se třemi externími poradci, kdy úspora činí více než 30 milionů korun. V oblasti marketingových aktivit Ministerstva zemědělství byla zrušena výběrová řízení za téměř 60 milionů korun. Ministr Jurečka rovněž ukončil smlouvu s několika právními společnostmi s úsporou dalších téměř 60 milionů korun pro státní rozpočet… Ministerstvo zemědělství za krátkou dobu působení Mariana Jurečky stihlo předložit 23 nových předpisů a zákonů… Díky úsilí Mariana Jurečky dojde ke zvýšení příspěvku státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova… Podařilo se novelizovat zákon o hnojivech.“ Stojí v tiskové zprávě z konce dubna.

Jurečka prý občas jedná populisticky bez ohledu na následky

Server k tomu však dodává, že část z těchto zrušených záležitostí bude zřejmě nakonec stejně naplněna. V některých případech může státu dokonce vzniknout škoda. Např. u rušení externích právních služeb Lesů ČR nelze vyloučit, že státní podnik může prohrát některé z řady sporů, které vede. Tady se prý ukazuje, že si Jurečka osvojil místy populistickou protikorupční rétoriku ministra financí Andreje Babiše (ANO), kterou občas prosazuje bez ohledu na dopady. Možná si tím připravuje i půdu pro převzetí postu předsedy KDU-ČSL, po Pavlu Bělobrádkovi.

„Tiskový odbor proto dál chrlí agitační zprávy jak v dobách komunistického politbyra,“ poznamenává server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…