Krutost a represe. Jazzová sekce odhalí, co provázelo první vydání Hrabalovy knihy

22.04.2014 11:57

Jazzová sekce chystá reedici původního vydání Hrabalovy novely Obsluhoval jsem anglického krále. Kniha poprvé vyšla ilegálně a její vydání provázela řada tvrdých represí tehdejšího režimu. Jazzová sekce, která se podílela na protikomunistickém odboji, chce pomocí dodatků ke knize demonstrovat nesmyslnou krutost tehdejší doby, kterou si prý dnes mnozí idealizují.

Krutost a represe. Jazzová sekce odhalí, co provázelo první vydání Hrabalovy knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Jazzové sekce Karel Srp

Od narození slavného spisovatele Bohumila Hrabala letos uplynulo 100 let a významným výročím je spojena řada vzpomínkových akcí. Jazzová sekce na 1. května připravuje reedici původního vydání novely Obsluhoval jsem anglického krále, které Hrabal v roce 1982 věnoval právě čtenářům Jazzové sekce.

Nepůjde ale o pouhé znovuvydání jednoho z Hrabalových děl. K novele budou přidány i dodatky Jazzové sekce o úředních represích, které tehdejší ilegální vydání doprovázely. „Konfrontace Hrabalovy poetiky s nesmyslnou krutostí doby ukazuje pravou tvář normalizace, kterou si mnozí stále idealizují,“ vysvětluje Karel Srp z Jazzové sekce, proč se rozhodli dodatky k dílu připojit.

Zmíněné dodatky budou obsahovat desítky dokumentů tehdejších státních orgánů, především Ministerstva kultury, Ministerstva vnitra, generální prokuratury nebo Státní bezpečnosti. V závěru bude připojeno i „poděkování“ současnému Ministerstvu obrany, že odmítlo uznat Jazzovou sekci jako účastníka odboje a odporu proti komunismu.

Čtyřsetstránková kniha nebude v obvyklém prodeji, k dostání bude pouze jeden den, 1. května 2014 v sídle Jazzové sekce, Valdštejnská 14, Praha - Malá Strana, a to od 10 do 17 hodin. Zisk půjde opět na nekomerční aktivity sekce, která byla zaregistrována již v roce 1969.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…