Krvavé rvačky stovek uprchlíků. Začíná to prý být vážné

06.09.2016 9:04

Řecko je často obviňováno z toho, že se k uprchlíkům chová příliš drsně. Jak ale ukazují včerejší události z ostrova Lesbos, ani mnozí uprchlíci se rozhodně nechovají jako slušní hosté. Včera v noci se jich několik brutálně popralo.

Krvavé rvačky stovek uprchlíků. Začíná to prý být vážné
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Včera o půlnoci propukly v uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos krvavé střety mezi gangy afghánských, syrských a iráckých mladíků, které proti sobě začaly bojovat. V táboře žije podle britského deníku Daily Mail asi tři tisíce nezletilých uprchlíků. Do rvačky se zapojilo několik stovek z nich. Rvačka svojí brutalitou zaskočila všechny humanitární pracovníky, kteří se zde o mladé uprchlíky starají, a úřady hlásí sedm lehce zraněných.

Do násilných střetů se však vedle nezletilých uprchlíků zapojili i dospělí a dva z nich museli zdravotníci rovněž ošetřovat. Řeckým úřadům je západními vládami a mezinárodními uprchlickými organizacemi vyčítáno, že nejsou schopny zajistit pro migranty vyhovující ubytování a zajistit jim aspoň základní životní standard. Vedle toho jsou řečtí migrační úředníci terčem kritiky za údajné průtahy v rámci vyřizování žádostí o azyl.

Jak konstatuje Daily Mail, konkrétně na ostrově Lesbos, kam na často velmi vratkých lodích přijíždí valná část migrantů z Turecka, pobývá 5400 z nich v táborech určených pro pouhých 3500 osob. Pokud jsou zdejší žadatelé o azyl odmítnuti, vrací se podle dohody mezi Evropskou unií a Ankarou zpátky do Turecka. Mnozí z nich se však deportaci vyhýbají a raději volí riskantní cestu přes Balkán, kudy se chtějí dostat do zemí západní Evropy.

Včerejší násilí nebylo v uprchlickém táboře Moria prvním incidentem svého druhu. Již v dubnu se zdejší uprchlíci vzbouřili, když zapalovali odpadky a házeli po zasahujících policistech kamení a další nebezpečné předměty. Vedle toho strhávali ploty obklopující uprchlický tábor a dožadovali se „svobody a otevření hranic“. Pořádková policie tehdy musela nepokoje řešit pomocí slzného plynu a při akci bylo zraněno vedle uprchlíků také několik humanitárních pracovníků.

Jak před několika dny referoval britský deník Guardian, život uprchlíkům v řeckých uprchlických táborech také znepříjemňují organizované gangy, které bezbranné utečence zneužívají k prostituci, obchodování s drogami a samotnému ilegálnímu převaděčství. Humanitární pracovníci tvrdí, že odhadem 58 000 migrantů a žadatelů o azyl v Řecku je stále častěji terčem řecké a albánské mafie. Příběhů zneužívání dětí, žen i mužů je prý nepočítaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…