Krvavý pes Tito. Předseda lidovců vytočil Foldynu, pak do toho vtrhl ještě Klaus mladší a už to jelo

11.07.2019 22:29

V Poslanecké sněmovně to dnes mezi poslancem Jaroslavem Foldynou (ČSSD) a předsedou lidovců Markem Výborným, při projednávání bodu o přistoupení Severní Makedonie k Severoatlantické alianci, pořádně vřelo. Foldyna hájil stabilitu tehdejší Jugoslávie, zatímco Výborný prohlásil, že prezident Josip Broz Tito byl diktátorem a nazval ho „krvavým psem“. „Používáte výrazy, které používali ti nejspodnější lidé, komunisti, fašisti a podobní lidé,“ připomněl Foldyna Výbornému. A už to jelo.

Krvavý pes Tito. Předseda lidovců vytočil Foldynu, pak do toho vtrhl ještě Klaus mladší a už to jelo
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jaroslav Foldyna na sjezdu ČSSD

Ostrému střetu předcházelo vystoupení Heleny Langšádlové (TOP 09), jež před poslanci zmínila, že Severní Makedonii navštívila a vyjádřila přesvědčení, že když v oblasti západního Balkánu je alespoň taková stabilita jaká je, tak je to obrovskou zásluhou tlaku a dialogu, který v oblasti zprostředkovávají Severoatlantická aliance i Evropská unie. „Pokud by toto nebylo, tak máme další malér ve své blízkosti,“ dodala poslankyně.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Její slova ale ze židle zvedla sociálnědemokratického poslance Jaroslava Foldynu, podle jehož názoru je pravda zcela jiná: Pokud byl někdy Balkán stabilní, tak to bylo v době Jugoslávie. „My zde voláme po sjednocování, ale země západního Balkánu byly naprosto jednotné. Jeden z nejlepších států té doby se jmenoval Jugoslávie a země NATO se snažily tu zemi rozložit a změnit. Nebylo to Rusko, které vybombardovalo Srbsko a Černou Horu,“ zdůrazňoval Foldyna.

Na jeho výstup velmi popudlivě reagoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný. „Skoro se mi chce říci, tady platí přísloví: ševče, drž se svého kopyta. Protože skutečně to je nepochopení historie Balkánu, pokud tady hovoříme o tom, že Jugoslávie byla jakýmsi stabilizačním prvkem této části Evropy. No to přece vůbec není pravda. Kdybychom znali celou tu historii, tak víme, že Jugoslávie vznikla uměle a ne úplně šťastně na Versaillské konferenci v Paříži a potom to tam čtyřicet let držel krvavý pes Tito. To bylo celé,“ hřímal Výborný.

To už Foldynovi došla trpělivost a hlasitě se pustil do obhajoby tehdejšího prezidenta Jugoslávie. „Hodně dlouho jsem neslyšel ten výraz krvavý pes Tito. Naposledy to říkal Klement Gottwald a jemu podobní lidé. Naposledy o něm hovořili ustašovci a lidi jako byl Ante Pavelič, ale vy k nim asi, pane kolego, přes tu katolickou církev máte hodně blízko,“ řekl směrem k Výbornému, čímž vyvolal v sále rozruch.

Zdůraznil, že tyto věci dělaly právě v té Jugoslávii a na západním Balkáně velký problém. „Tyto výrazy z 50. let, tyto výrazy v českém Parlamentu, které používáte v dnešní době – víte, kdybyste tam někdy jel 4. května k hrobu maršála Tita, prezidenta Jugoslávie, a potkal jste se tam s lidmi z celé bývalé Jugoslávie, i z toho Chorvatska, i ze Slovinska, z Makedonie, z Černé Hory, přijíždějí tam z ciziny...“ pokračoval Foldyna.

„Byl jste někdy na takovémhle procesí třeba k hrobu Tomáše Garrigue Masaryka?! Sešli jsme se my Češi takhle dokonale a oslavujeme své vůdce, své představitele takovýmto způsobem, jako národy bývalé Jugoslávie oslavují svého Tita?! Vy nevíte vůbec nic o západním Balkánu, nevíte vůbec nic o těch lidech,“ rozčilil se na lidoveckého předsedu Foldyna.

„Vy používáte akorát výrazy, které používali ti nejspodnější lidé, komunisti, fašisti a podobní lidé. Krvavý pes Tito – za mě to byl vynikající politik a vynikající státník,“ vyčetl Výbornému poslanec s tím, že lidé v té Jugoslávii se měli líp v té době, než my tady.

Poté Foldyna vystoupil znovu s faktickou poznámkou, v níž se znovu vrátil k Masarykovi. „Masaryk se asi určitě obracel v hrobě, když jste souhlasili s bombardováním Jugoslávie. On se obracel v hrobě, kdy jste souhlasili se vznikem Kosova, protože to byl právě prezident Masaryk, který budoval československý stát se srbským pasem v kapse, protože v té době, když byl v ilegalitě, se musel po světě pohybovat a měl srbský pas. A právě v roce 1919 s králem Jugoslávie Petarem I. měli společné heslo ‚věrnost za věrnost, ljubav za ljubav‘. A tu (zemi) vy jste pošpinili a pošlapali,“ uzavřel Foldyna.

Zastání Foldyna našel například u Václava Klause ml. (Trikolóra). „Tady někteří lidé nemohou říct názor a někteří jako vy, poslanče Výborný, používáte slovník pana Urválka, Stalina a Gottwalda, a nazýváte prezidenta Tita krvavým psem. Já jsem členem parlamentní skupiny přátel Srbska, tak bych rád vyzval členy vlády, zda tato slova jsou v souladu s naší zahraniční politikou,“ řekl Klaus junior.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…