Krym ohlásil první proud z Ruska. Pak tuto zprávu ale popřel

27.11.2015 11:31

Za „přání vydávané za skutečnost“ označil krymský vicepremiér Michail Šeremet své dnešní prohlášení o tom, že z ruské pevniny už proudí na černomořský poloostrov Krym první megawatty ruského proudu. Šeremet nejdřív dodávku ruské elektřiny slavnostně ohlásil, aby později zprávu sám dementoval. Na budování „energetického mostu“ z Ruska se ale podle něj usilovně pracuje.

Krym ohlásil první proud z Ruska. Pak tuto zprávu ale popřel
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

Blamáž svědčí o nervozitě krymských úřadů, které se od úterý potýkají s těžkou energetickou krizí. Způsobila ji sabotáž protiruských radikálů na Ukrajině a rozhořčených krymských Tatarů, protestujících proti diskriminaci tatarské menšiny na anektovaném Krymu. Severně od poloostrova aktivisté poškodili dva sloupy dálkového vedení a brání ukrajinským energetikům v opravě. Dva miliony obyvatel Krymu jsou odkázány na dieselové generátory, které pokrýt poptávku zdaleka nestačí.

Do přístavu Kerč sice proud opravdu přišel, ale z elektrárny v Simferopolu

Šeremet dnes v Simferopolu oznámil, že z ruského Krasnodarského kraje dostal krymský přístav Kerč v rámci prvního testu 22 megawattů proudu. Podle vicepremiéra se uskutečnil test první větve „energetického mostu“ mezi ruským Krasnodarským krajem a přístavem Kerč na východním mysu Krymu. Most buduje Moskva už delší dobu s vědomím zranitelnosti loni anektovaného poloostrova, který je odkázán na dodávky ze znepřátelené Ukrajiny.

Ukázalo se ale, že kerčský přístav sice proud dostal, ale z energobloku tepelné elektrárny v Simferopolu, který byl až do dnešního dne odstaven kvůli opravě. Šeremet přiznal, že vydával přání za skutečnost.

Školy jsou stále zavřené, veřejná doprava většinou nefunguje

První větev ruského „energetického mostu“ má být dokončena v polovině prosince, další pak v půli příštího roku. Elektrická energie bude na Krym proudit podmořským kabelem, celý projekt podle ruských médií přijde ruskou státní pokladnu na téměř pět miliard rublů (dvě miliardy korun).

Zprávy z Krymu hovoří o tom, že region s „blackoutem“ stále těžce zápasí. Školy jsou zavřené, veřejná doprava z větší části nefunguje. U čerpacích stanic se tvoří dlouhé fronty, protože lidé si vytvářejí zásoby pro dieselové generátory. Na problémech se přiživují spekulanti, bují černý trh.

Podle reportáže agentury Reuters ale zastavení dodávky proudu z Ukrajiny prorusky orientované obyvatelstvo spíš semknulo. „Lepší být bez proudu v Rusku, než s proudem na Ukrajině,“ řekl novinářům jeden z obyvatel poloostrova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…