Krymský gubernátor připouští problémy se začleňováním regionu

22.09.2014 11:25

Krymský gubernátor Sergej Aksjonov připustil, že začleňování anektovaného regionu do Ruské federace není hladké. V rozhovoru pro dnešní vydání deníku Kommersant řekl, že nikdo v Rusku nemá jasnou představu, jak to učinit.

Krymský gubernátor připouští problémy se začleňováním regionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

„Ne všechno bylo provedeno tak, jak jsme mysleli na začátku. Problém je, že řešíme úkoly, jimž předtím nikdo nečelil. Nikdo nemá jasný akční plán, žádné úřední orgány a nikdo na jakékoli úrovni," prohlásil Aksjonov v rozhovoru, který vyšel dnes. „Nikdo nedokáže říct, kdy se proces adaptace naplno rozjede. Děláme vše pro jeho urychlení. Není pochyb o tom, že ne vše probíhá hladce," přiznal úřadující gubernátor dosazený Moskvou.

S poukazem na federální šestiletý plán na rozvoj Krymu zdůraznil, že je třeba využít peníze, s nimiž se počítá při rozvoji infrastruktury, zdravotnictví či energetiky.

Krym není pevninou přímo napojen na Rusko, které poloostrov anektovalo v březnu. Například v dodávkách elektřiny je téměř zcela závislý na Ukrajině.

Pokud jde o bankovní systém, ten na Krymu „plně funguje", řekl Aksjonov. Na poloostrově je prý otevřeno přes 500 bank.

Na Krymu prý panuje národnostní napětí

Aksjonov se rovněž vyjádřil k napjatým vztahům mezi národnostními skupinami v regionu, včetně postavení krymských Tatarů. „Každý, kdo bude jakýmkoli způsobem podněcovat třenice mezi etniky, bude buď poslán pryč z poloostrova, nebo bude čelit trestní odpovědnosti. Nikdo takový neunikne," varoval šéf krymské vlády.

Na Krymu žije několik set tisíc krymských Tatarů, potomků obyvatel středověkého chanátu. S březnovou ruskou okupací se Tataři nesmířili a jejich obavy z rusifikace a náboženského a etnického útlaku sílí. Neoficiální vůdce krymských Tatarů Mustafa Džemilev žije na Ukrajině a na Krym se z rozhodnutí ruských úřadů vrátit nesmí.

Minulý týden městský soud v Simferopolu rozhodl o vyklizení sídla neoficiálního parlamentu krymských Tatarů v centru města.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…