Krystlík: Ti Řekové jsou jako Češi. Nejdřív chtějí bojovat, a pak stejně všechno odevzdají

16.07.2015 12:31

Česko-německý žurnalista a spisovatel Tomáš Krystlík se pozastavil nad názorovým veletočem Řeků. Je schopno řecké obyvatelstvo vůbec racionálně uvažovat? ptá se.

Krystlík: Ti Řekové jsou jako Češi. Nejdřív chtějí bojovat, a pak stejně všechno odevzdají
Foto: Youtube.com
Popisek: Česko-německý spisovatel a žurnalista Tomáš Krystlík, autor množství článků a esejí, zaměřených na otázky československých dějin, česko-německých vztahů a vysídlení německého obyvatelstva ze Sudet po druhé světové válce

Krystlík poznamenává, že souhlasil s nedávným názorem komentátora Bohumila Doležala, který řekl, že v Řecku povstal národ, vedený neokomunistickými extremisty, proti vykořisťovatelům z Evropské unie, kteří do nich nainvestovali ohromné peníze, a teď mají tu drzost, že je chtějí zpátky, ačkoli každému musí být přece zjevné, že chudáci Řekové je už nemají, protože je všechny prošustrovali.

Celý text ZDE

Nyní se však pozastavuje nad obratem, který nastal. I přestože 60 % Řeků v referendu hlasovalo před týdnem proti záchrannému plánu Unie, včera podle nejnovějších průzkumů 70 % obyvatel s novým záchranným plánem souhlasilo.

Nad vývojem se podle Krystlíka pozastavuje i německý ministr financí Schäuble, který řekl, že mu nynější vývoj v Řecku přijde podivný, neboť řečtí poslanci schválili nyní přesně to, co předtím v referendu odmítli.

„Podobně se v minulosti zachovali i Češi. Koncem září 1938 demonstrovali před druhou mobilizací své odhodlání proti Německu bojovat, aby o šest měsíců později, v březnu 1939 vydali témuž Německu kompletní výzbroj a výstroj československé armády bez porušení a zničení. Též značně iracionální,“ srovnává Krystlík a uvádí, že Řekové ve vyvolávání nepřátelských emocí ve smyslu „Němci jsou naši nepřátelé“ vyčíslením údajných nároků Řecka vůči Německu argumentují chybně, stejným způsobem jako Češi. V té souvislosti vzpomíná na reparační konferenci v Paříži v roce 1945, kdy své požadavky vůči Německu vzneslo 18 poškozených států.

„Protože reparační podíly byly stanoveny onou konferencí percentuálně z hodnoty majetku, který bude do reparací zařazen, tak žádný stát z oněch 18 nedostal to, co požadoval, ale jediné země, které dodnes protestují a vymýšlejí si, že nebyly proti ostatním nespravedlivě Německem odškodněny, jsou Česko a Řecko,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…