Krytí Janouška od žalobce Grygárka prý míří k soudu. V Olomouci už kompletují spis

30.11.2014 16:44

Vyšetřování údajného zametení kauzy švýcarského konta lobbisty Romana Janouška bývalým náměstkem na pražském státním zastupitelství Liborem Grygárkem se podle informací serveru Aktuálně.cz chýlí k závěru.

Krytí Janouška od žalobce Grygárka prý míří k soudu. V Olomouci už kompletují spis
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

Server své tvrzení zakládá na skutečnosti, že vyšetřovatelé v uplynulých dnech vyslechli bývalé ředitele protikorupční policie Jiřího Nováka a Tomáše Martince. Role zmíněných policistů prý byla v případu klíčová. V době, kdy se švýcarské úřady doptávaly na Romana Janouška, vedl Jiří Novák Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. A Martinec coby jeho náměstek s tamní prokuraturou údajně přímo komunikoval.

Případ, kvůli kterému je Grygárek obviněn, rozpoutala Švýcarská prokuratura. Ta v roce 2008 zmrazila pro podezření z praní špinavých peněz dvojici účtů, jejichž vlastníkem byla panamská firma Botanic Finance a matka Romana Janouška. Ke dvou stům milionům korun uložených na účtu měl mít přístup i sám lobbista.

Poté, co se tehdejší náměstek na pražském státním zastupitelství Libor Grygárek dozvěděl o vyšetřování ve Švýcarsku, zahájil vyšetřování Janouškových peněz v Česku. Podle olomouckých žalobců měl ale Grygárek úplně jiné úmysly než jeho švýcarští kolegové. „Šlo o krytí, protože mezi oběma osobami panovaly přátelské vztahy,“ prohlásil k tomu žalobce olomouckého zastupitelství Petr Šereda. Bývalý návladní Grygárek vinu popírá. Své obvinění odmítl s tím, že vychází z uměle vykonstruovaných hypotéz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…