Kšefty s pozemky? Noviny útočí na Ivo Rittiga a Pozemkový úřad

20.04.2017 6:51

K lobbistovi Ivo Rittigovi a policejním odposlechům se vrací MF Dnes. Konkrétně ke skutečnosti, kdy na jednom z nich zaznívá, že jednou ze zlatých Rittigových žil je Státní pozemkový úřad. "Podezření o tamním dění vzbudil také konec jeho bývalého ředitele Petra Šťovíčka," konstatuje deník s tím, že Štovíček odešel poté, co byla zveřejněna fotografie z Rittigovy oslavy narozenin.

Kšefty s pozemky? Noviny útočí na Ivo Rittiga a Pozemkový úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Rittig

O čem se v odposleších mluvilo, zcela jasné není, ale je možné, že šlo například o osud desítky pražských pozemků, které získali restituenti. Podle všeho jim totiž Státní pozemkový úřad vyšel vstříc nestandardním způsobem. "Všechny je od nich postupně pod cenou skoupil jeden a ten samý zájemce, přičemž při dalším nakládání s pozemky se angažovali lidé spojovaní s obchody Ivo Rittiga," píše MF Dnes.

 Na celou situaci si stěžuje například právník Daniel Honzík zastuupující restituenta Jana Berdycha. Podle něj se neměřilo všem stejným metrem. Jeho pozemek tak získal jiný restituent - Bohumil Dvořáček. V Berdychově případě se úřad proti rozhodnutí odvolal, v Dvořáčkově ne - pozemek tak připadl jemu. A to i přesto, že Berdych přišel dřív. 

Dvořáček následně pozemek prodal za necelý milion, a to firmě pražského advokáta Jana Šafry. Jeho firmám se těsně po jejich založení podařilo nakoupit dokonce deset pražských pozemků. A všechny hluboko pod tržní cenou. "Šafra za všech deset pražských parcel o celkové rozloze přes třicet hektarů zaplatil asi 101 milionů korun. Skutečná tržní hodnota těchto pozemků je však podle odhadů okolo 600 milionů," dodává deník.

A všímá si dalšího osudu pozemků, do nichž zasáhli právě lidé dříve spojovaní s obchody lobbisty Rittiga. Jde například o pozemek v Hodkovičkách, který nejprve od Šafry koupila kyperská firma Varadi a následně pražská developerská společnost Finep. 

"Varvadi sídlí na stejné adrese a založila ji stejná firma jako jiné kyperské firmy spojované s Rittigem, ale hlavně za ni vystupovala Katarína Oboňová, jeho dnešní advokátka," píše MF Dnes a doplňuje slova Oboňové, jež popírá, že by Rittig měl něco společného s uvedenými společnostmi, či že by ovlivňoval jednání SPÚ. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…