Které státy nestojí o zásah NATO proti migrantům? Prý třeba Francie

25.08.2016 19:07

Velvyslanec ČR při NATO Jiří Šedivý okomentoval nápad premiéra Bohuslava Sobotky na zřízení společné evropské armády. Ohrožuje tento nápad českého premiéra Severoatlantickou alianci? Šedivý vysvětluje, proč ne. Prozradil také, které státy NATO jsou proti tomu, aby Aliance jako celek zasáhla proti uprchlíkům. A nakonec promluvil o Turecku, které by mohlo Alianci leccos přinést, ale také uškodit.

Které státy nestojí o zásah NATO proti migrantům? Prý třeba Francie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí prohlásil, že základní kotvou naší obrany zůstává Severoatlantická aliance, ale v budoucnosti se s vysokou pravděpodobností nemůžeme obejít bez společné evropské armády. Může to ohrozit NATO? „Já si myslím, že naopak, Spojené státy už dlouho volají po tom, aby se Evropa více podílela na obraně vlastního prostoru,“ připomněl Šedivý. Pokud by projekt společné evropské armády znamenal více investic do obrany, pak lze tento nápad jen přivítat.

To nemění nic na tom, že Aliance posiluje obranu na východě Evropy a na jihu se podílí na patrolách ve Středozemním moři. Ale z jihu nám nehrozí nějaké válečné nebezpečí. „NATO se může zapojit do každé operace, na kterých se shodne 28 členských států, takže pokud se rozhodneme, že armádu nasadíme, tak to bude pravděpodobně v případě vojenského ohrožení. ... Ale terorismus je problém především pro vnitřní bezpečnost. Aliance tady může pomoct řešit problémy v těch zemích, kde terorismus vzniká,“ doplnil Šedivý.

Francie odmítá zásah NATO proti uprchlíkům

Některé státy jsou striktně proti tomu, aby se NATO zapojilo do řešení uprchlické krize. Jasně proti je prý např. Francie, která se přitom potýká s migranty v řadě měst, mimo jiné v přístavu Calais. „Francie zásadně nechce, že by Aliance vstupovala do problémů, které jsou striktně vojenské. Francie nakonec souhlasila s lehkým zapojením Aliance v oblasti předávání informací a podíl na operaci ve Středozemním moři,“ prozradil Šedivý.

Pár slov padlo i k Turecku. Členské státy pozorně sledují, co se bude v Ankaře dít dál. Podle Šedivého je možné, že se země vrátí do normálu, ale zaručit to nelze. V tuto chvíli prý málokdo ví, co se v Turecku děje. Ankara prý hodně mlží. Probíhají alespoň jednání mezi Tureckem a Spojenými státy a Šedivý předpokládá, že se zemí půlměsíce diskutují i další členové, jako Německo či Velká Británie. Šedivý doufá, že se jednání brzy vrátí na úroveň jednání Aliance jako celku. „Ale my tady musíme vyčkat několik týdnů, než se situace usadí, abychom mohli posoudit, jak moc se Turecko změnilo, co může nové Turecko Alianci přinést a co jí případně může způsobit,“ doplnil host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…