Kuba byl opět na policii. Přijel si ho poslechnout i Ištvan

27.08.2013 17:16

Policie dnes pokračuje v přerušeném výslechu úřadujícího šéfa ODS Martina Kuby, který vypovídá v kauze údajného podplacení trojice exposlanců ODS lukrativními posty. Kuba dorazil do budovy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu sám a pěšky, čekajícím novinářům na dotazy neodpovídal. Vyšetřovatelům už minulý týden řekl, že se žádných jednání o údajných "trafikách" nezúčastnil.

Kuba byl opět na policii. Přijel si ho poslechnout i Ištvan
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. místopředseda ODS Martin Kuba

Kromě Kuby dorazil před 14:00 do policejního objektu v ulici Na Perštýně také Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které kauzu dozoruje. Přišel rovněž Eduard Bruna, advokát obviněné Jany Nagyové.

Žalobci chtějí exposlance znovu obvinit

Exposlanci Ivan Fuksa, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr se vzdali mandátu, čímž umožnili tehdejší vládě Petra Nečase (ODS) schválení daňového balíčku, s nímž nesouhlasili. Žalobci tvrdí, že údajnou předem domluvenou protislužbou pro tuto trojici bylo získání postů ve firmách se státní účastí. Státní zastupitelství chce v této souvislosti stíhat také Nečase, který jim údajně tento úplatek přislíbil.

Média již dříve spekulovala o tom, že se kriminalisté budou Kuby ptát i na jeho setkání s lobbistou Ivo Rittigem před loňským kongresem občanských demokratů. Na tyto dotazy při minulém výslechu nedošlo, a je tedy možné, že se detektivové zeptají dnes. Politik totiž nedávno připustil, že se s kontroverzním podnikatelem Rittigem, na nějž se policie rovněž zaměřuje v souvislosti s vyšetřováním kauzy Nagyové, loni setkal.

V případu údajného podplacení tří exposlanců ODS jsou v tuto chvíli obviněni pouze Nečasova přítelkyně Nagyová s někdejším Fuksovým náměstkem Romanem Bočkem, kteří Nečase údajně k poskytnutí úplatku navedli. Obvinění Fuksy, Tluchoře a Šnajdra zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství kvůli rozhodnutí Nejvyššího soudu, že se na jejich jednání vztahuje poslanecká imunita. Žalobci však chtějí exposlance znovu obvinit na základě toho, že se jejich údajná vyjednávání o úplatku odehrávala i mimo sněmovnu. Požádali proto Nejvyšší soud o stanovisko, zda jsou poslanci vyňati z trestního řízení i pro tyto případy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…