Kubera: Klaus je hajzl, řeknou si někteří. Ať je amnestie, nebo ne

08.01.2013 10:54

V Senátu se začíná utvářet skupina zákonodárců, kteří chtějí připojit svůj podpis pod ústavní stížnost proti prezidentské amnestii. Iniciátorkou akce je senátorka Alena Dernerová, která shání podporu mezi svými kolegy. Tím překvapila pravicového senátora Jaroslava Kuberu, který nad jejím počínáním kroutí hlavou.

Kubera: Klaus je hajzl, řeknou si někteří. Ať je amnestie, nebo ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Stížnost, kterou v Senátu připravují, má napadnout tu část Klausovy amnestie, která zastavuje trestní stíhání, vlekoucí se déle než osm let. Zejména senátorům vadí, že se oběti trestných činů nedomůžou náhrady škody. „Vycházíme z toho, že je zde porušena rovnost. To znamená, že jedna skupina je nadřazena té druhé. A s tím se nemůžeme smířit,“ uvedla senátorka Dernerová.

Na její slova pro magazín Týden.cz reagoval předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera. „Myslím si, že když je senátorkou, tak by si měla lépe přečíst Ústavu,“ uvedl. Vadí mu především snaha negovat prezidentovo rozhodnutí za každou cenu.

„Ústava definuje amnestii jasně. Můžeme o ní pochybovat, můžeme s ní nesouhlasit, ale to je tak všechno. Správné by bylo, kdyby paní senátorka navrhla ústavní zákon, kterým by se amnestie vypustila z Ústavy,“ říká Kubera. Jenže v tom případě by prý senátorka Dernerová musela získat ústavní většinu v obou komorách parlamentu, což je podle něj mnohem těžší, než vykřikovat do televize.   

Podle něj je amnestie vždy snadným terčem kritiky. „Vždyť jsme si to zažili, když udělil Havel amnestii. A dneska se po něm jmenuje letiště,“ vzpomněl Klausova předchůdce. V další fázi kampaně prý očekává rezoluce pracujících ze závodů, aby byl prezident stíhán pro velezradu. Pak bychom ho prý třeba mohli slavnostně popravit a in memoriam po něm pojmenovat nádraží Praha- Střed.

A pak jsou tu prý tací, kteří by Klausovi stejně nadávali, i kdyby žádnou amnestii neudělil. „Stejně řeknou, že je hajzl, protože si to myslí od přírody,“ uzavřel své účtování s prezidentovými kritiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…