Kubera? Vzpomínka. Přednesená pohnutým senátorem

20.01.2020 14:47

Zpráva, že Jaroslav Kubera zemřel, už obletěla Česko a nabízí se otázka, kdo nastoupí na jeho místo předsedy Senátu. ČT už na toto téma i vyzpovídala senátora Václava Lásku za hnutí Senátor 21. Senátor mínil, že Kubera zanechal odkaz politika, který byl viditelnou stálicí české politiky. „Uměl mluvit tak, že mu bylo rozumět. Mohli jste s ním nesouhlasit, ale rozuměli jste tomu, co říká. Říkal to pořád stejně, neměnil názory, uměl zprostředkovat své názory nejširší veřejnosti, což umí dnes málokdo,“ pravil senátor se slzou v oku.

Kubera? Vzpomínka. Přednesená pohnutým senátorem
Foto: Archiv ODS
Popisek: Jaroslav Kubera na kongresu ODS

Senátor Láska také sdělil, že Kubera dlouho odmítal moderní výkřiky jako Facebook a sociální sítě a sázel na osobní setkávání. „Je to odkaz člověka starého typu, ale trošku s nostalgií starého typu, která nám bude chybět.“

Anketa

Sirotky z Řecka nepřijmeme, protože jsou to prý Afghánci ve věku 16 až 18 let. Schvalujete rozhodnutí o NEPŘIJETÍ?

98%
hlasovalo: 21162 lidí

Kubera byl do Senátu zvolen v roce 2000 a vydržel v něm až dodnes. Podle Lásky bylo přínosem to, že Kubera dokázal každé jednání „rozsvítit“. „Když se projednával nějaký bod, který se zdál nudný a měla jste trošku potřebu podřimovat, a vystoupil Jaroslav Kubera, tak bylo zaručeno, že vás ten spánek a podřimování přejde,“ popsal Láska reportérce, jaký měl Kubera efekt v Senátu.

Jaký bude další postup při hledání druhého nejvyššího ústavního činitele? Láska nevěděl a reportérka ČT uvedla, že je již známo, že se zítra sejde organizační výbor. „Zaplať pánbůh se toto stalo poprvé, takže já ani nevím, jaké jsou zákonné možnosti pro současný postup,“ prohlásil Láska. Dodal, že toto budou rozebírat zítra. „Já čistě po stránce lidské a osobní bych preferoval, kdyby vedením Senátu byl pověřen jeden ze současných místopředsedů a kdybychom volbu předsedy Senátu odložili na říjen, kdy se stejně bude volit předseda Senátu znovu,“ pravil Václav Láska. Doplnil, že si není jistý, zda to pravidla Senátu umožňují, ale pokud ano, tak by takovýto postup podpořil.

„Já jsem na něm oceňoval to, že on byl jeden z mála politiků, kteří byli rádi a šťastní za to, když jste jim řekli do očí, že se vám na něm něco nelíbí. On to prostě oceňoval, on to bral pozitivně a strašně si toho vážil. Naopak neměl rád takové to pomlouvání za zády, on prostě na tohle byl velmi přímočarý,“ ocenil Václav Láska. A přidal příhodu, jak v Senátu byly na návštěvě děti z diagnostického ústavu: „Seděli jsme tady v senátní jídelně, Jaroslav Kubera šel okolo a sám spontánně mezi nás přišel, ptal se dětí, jestli se jim tu líbí, proč tady jsou, o čem si povídají. A když odešel, asi 10letý chlapec se mě ptal, kdo byl ten starý příjemný pán. Já jsem mu říkal, to byl předseda Senátu. Tak takový byl Jaroslav Kubera.“

Na závěr přišla otázka, jak by měl Senát uctít památku svého předsedy. Láska řekl, že netuší a že na to je celá záležitost příliš čerstvá. „Já myslím, že dneska se všichni budeme srovnávat s tím, že zemřel člověk, kterého jsme znali, se kterým jsme měli osobní vztahy, a to, že zemřel předseda Senátu a že se s tím musíme nějak srovnat i z hlediska věcného, to si myslím, že budeme řešit až zítra, počínaje organizačním výborem. Dneska asi budeme jenom vzpomínat a zpracovávat tu informaci, protože ona je nečekaná. Vy jste se určitě s panem Kuberou potkala, on byl život sám. Vypadal jak nesmrtelný, pořád spoustu energie, takže když mi to kolegyně volala, tak se vám tomu nechce věřit a musíme to aspoň pár hodin zkousnout, než se začneme věnovat dalším svým povinnostem, které s tou smutnou událostí souvisí.“

Reportérka se ještě zeptala, jak to bude s pohřbem druhého nejvyššího ústavního činitele, ale na to Láska odpověď neměl a mínil, že i toto se bude řešit až zítra. „Dneska se srovnáme, že zemřel člověk Jaroslav Kubera, zítra se musíme srovnat s tím, že zemřel druhý nejvyšší ústavní činitel a nějak se k tomu postavit,“ zakončil senátor Václav Láska.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…