Kubera před Rozhlasem připomínal odvahu a vlastenectví. Snad už tu nikdy nepoteče krev za svobodu slova, věří

05.05.2019 15:24

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) při dnešním pietním aktu k 74. výročí Pražského povstání varoval před chytračením, sobectvím, demagogií a populismem. Zprávu přinesla ČTK.

Kubera před Rozhlasem připomínal odvahu a vlastenectví. Snad už tu nikdy nepoteče krev za svobodu slova, věří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připomněl odvahu Pražanů, kteří se rozhodli na konci války vzít osud svůj i města do vlastních rukou. V celé Praze zemřely na začátku května 1945 při střetech s německými vojáky tisíce lidí, z toho asi 170 při bránění budovy tehdejšího Československého rozhlasu na Vinohradské třídě, před níž se dnes sešlo několik desítek lidí včetně pamětníků.

„Nesmírně bych si přál, abychom stále poměřovali jejich odvahu, obětavost a vlastenectví s jevy, které nás dnes stále obklopují – chytračení, sobectví, demagogie a populismus,“ řekl v projevu Kubera.

Připomněl, že rozhlas sehrával v boji proti totalitě opakovaně významnou roli. „Dovolte mi vyjádřit naději, že se už nebude nikdy za svobodu slova před vinohradskou budovou rozhlasu prolévat krev,“ dodal.

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib v projevu řekl, že lidé, kteří v povstání bojovali, si museli uvědomovat, že jsou proti vyzbrojeným Němcům v nevýhodě. „Západní Evropa už slavila konec války, ale v Praze se stále ještě bojovalo. Desetitisíce lidí se rozhodly vzít osud svůj i osud města do vlastních rukou a přispět k porážce toho zrůdného režimu. Museli si uvědomovat, že je to může stát život, přesto nečekali na svobodu z rukou jiného, chtěli si jí vzít sami a vrátit národu čest a hrdost,“ řekl ve svém projevu.

O nebezpečích současného světa hovořil v prvním projevu po pokládání věnců ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Společnost podle něj v době relativizace ideálů potřebuje reálné vzory chování. Pietního aktu se také zúčastnili za Poslaneckou sněmovnu poslankyně Andrea Brzobohatá (ANO), za Prahu předseda výboru zastupitelstva pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) a zástupci prezidenta republiky, Úřadu vlády, ministerstev obrany, kultury a Českého svazu bojovníků za svobodu.

V Praze od 5. do 9. května 1945 vyvrcholilo povstání, které je považováno za největší české ozbrojené vystoupení v boji proti fašismu. Zapojilo se do něj přes sto tisíc lidí ve třech stovkách obcí, desítka tisíc lidí během bojů s Němci zahynula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…