Kubera v rádiu podpořil výrazné zvýšení platů zákonodárců. Někteří se strašně bojí veřejného mínění, nechápe

11.11.2014 18:41

O tom, proč změnil své původní rozhodnutí a znovu v komunálních volbách kandidoval, jaké jsou jeho politické plány, koho podpoří na šéfa Senátu či proč podporuje razantnější zvýšení poslaneckých a senátorských platů hovořil v úterním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Kubera v rádiu podpořil výrazné zvýšení platů zákonodárců. Někteří se strašně bojí veřejného mínění, nechápe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Přiznal, že původně už nechtěl do teplického zastupitelstva znovu kandidovat, nakonec ale změnil názor. Naznačil, že hlavním důvodem bylo to, že se městu podařilo našetřit 500 milionů korun.

Ke své politické budoucnosti uvedl, že je mu už 67 let a tak jako soudný člověk by v budoucnu chtěl kandidovat jen do krajského zastupitelstva kvůli tomu, aby pomohl ODS. Přesto stále zastává názor, že největší chybou bylo vytvoření krajů. Nebýt jich, nebyly by prý „šachy s evropskými dotacemi.“

Nezávislý kandidát neexistuje

Myslí si, že za určitý čas se lidé zase vrátí k politickým stranám. „Politika je umění vládnout, jestli někdo říká, že je nezávislý kandidát, tak se nad tím usmívám, protože žádný nezávislý kandidát neexistuje,“ podotkl Kubera.

Prozradil také, že ač je již pokročilejšího věku, nemá žádného obvodního lékaře. „Senát je ordinace ve Valdštejnské zahradě,“ zavtipkoval s tím, že „zneužívá“ senátní lékaře. Většinou si ale diagnózy stanovuje sám podle informací, které si najde na internetu. „Já s lékaři jen kamarádím,“ poznamenal.

Na post předsedy Senátu podpoří sociálního demokrata Štěcha

Krátce se zmínil o volbě šéfa Senátu. Hlasovat bude pro dosavadního předsedu horní parlamentní komory Milana Štěcha, místopředsedou má být Kuberův stranický kolega Přemysl Sobotka. Sám Kubera zůstává předsedou senátorského klubu ODS. Až mu volební období senátora vyprší, kandidovat už nehodlá. Stejně tak už nechce v příštích komunálních volbách kandidovat do teplického zastupitelstva.

Poslanci se strašně bojí veřejného mínění

Vyslovil se pro výraznější zvýšení platů poslanců a senátorů. Obul se do zákonodárců za to, že se při diskusi o výši poslaneckých platů „strašně bojí veřejného mínění.“ Koalicí plánované zvýšení platu o 1% označil za výsměch. Uvedl, že uvažované navýšení platů o 26% není žádné zvýšení, ale návrat k normálu. Poukázal na to, že platy byly poslancům sníženy ještě za Špidlovy vlády kvůli tehdejším povodním. Přiznal ale, že na druhou stranu se minulý týden poslanci úplně dobře nezachovali, když řada z nich nepřišla na jednání sněmovny.

Kubera poukázal i na to, že ČR se nyní nachází v období hospodářského růstu, a tak by se platy zákonodárců měly zvýšit o 10 či 9%. „Poslanecký plat bych klidně zvýšil o 26%, ale za členství v komisích a výborech bych nedával nic navíc. A hned by bylo méně komisí a výborů,“ poznamenal.

Odmítl se připojit ke kritikům prezidenta Zemana za výběr lidí, kteří z jeho rukou dostali 28. října vyznamenání. Poukázal na to, že za výběr oceněných osob byli kritizováni i Zemanovi předchůdci Klaus a Havel.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…