Kubero, distancujeme se od vás! Podepsáni Drahoš, Láska, Smoljak a další. Zcela nová akce

21.05.2019 17:30

Předseda Senátu Jaroslav Kubera hovořil v neděli na tryzně v Terezíně o nebezpečích, která ohrožují naší svobodu. Varoval před lidmi, kteří by opět chtěli umlčovat své oponenty a zmínil několik hesel a myšlenek, za které by se tito lidé mohli schovávat. A právě tím mnohé vytočil do běla. V samotném Senátu se proti němu rozeběhla petiční akce, které se účastnilo několik častých petentů od Václava Lásky po Jiřího Drahoše.

Kubero, distancujeme se od vás! Podepsáni Drahoš, Láska, Smoljak a další. Zcela nová akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu. Senátoři projednali mimo jiné zákon o úpravě vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z EU a novelu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi

„Stále častěji mívám pocit, že ještě nedávno tak krutě živé vzpomínky na to, co se tady v Terezíně odehrálo, dnes blednou stále rychleji. Hodnoty, na kterých jsme tento památník stavěli, jsou víc a víc relativizovány a vítězí lhostejnost k naší vlastní minulosti. Nejde jen o nezájem o historii a úctu k památce těch, kteří nám svými oběťmi umožnili žít náš dnešní svobodný a demokratický život. Jsme lhostejní k opětovnému nárůstu totalitního uvažování, ve kterém tak nepokrytě platí ‚kdo není s námi, je proti nám a je potřeba ho umlčet‘. Vždyť totalita, nesnášenlivost k jiné rase, k jinému názoru může a má dnes zcela jinou podobu. Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus,“ řekl Kubera v Terezíně.

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí

Jeho slova, že lidé, kteří mají v sobě nesnášenlivost, by dnes mohli halit své totalitářské ambice do slov jako je ekologie, životní prostředí, politická korektnost nebo multikulturalismus, byla těmito lidmi pochopena tak, že Kubera přirovnává ekologii k nacismu. A strhla se řež.

Během pár hodin se objevily dvě stížnosti adresované vedení ODS, požadující odvolání Kubery z čela Senátu a vyloučení z ODS po vzoru Václava Klause. Jednu napsal jakýsi evangelický pastor pro Čulíkovy Britské listy, druhou pak věhlasný brněnský komunálník Matěj Hollan.

Kauza pokračovala útoky na mnoha levicových webech, kterým se nelíbilo, že myšlenky, které systematicky hájí, jsou přirovnávány k nacismu.

V úterý pak vše vyvrcholilo oficiálním protestem, který proti Kuberovi vydala skupina senátorů. Ti cítili povinnost vyjádřit od svého předsedy distanci.

„Tato slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za zcestná, a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná.

Dodali, že právo na příznivé životní prostředí mají občané garantované Ústavou.

Pod prohlášení se podepsali senátoři Václav Hampl, Václav Láska, Marek Hilšer, Jaromíra Vítková, Alena Dernerová, Miroslav Balatka, Jiří Drahoš, Petr Orel, Šárka Jelínková, Lukáš Wagenknecht, Tomáš Goláň, Jitka Seitlová, David Smoljak, Mikuláš Bek, Renata Chmelová a Ladislav Kos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…