Kuberovo tajemství? „Jeho paní mi předala složku,“ promluvil nejbližší kolega

16.04.2020 10:22

Petr Kostka vedl kancelář zesnulému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, nyní je pravou rukou i Miloše Vystrčila. "Mynář lže, je arogantní," nechal se slyšet o hradním kancléři Vratislavu Mynářovi v rozhovoru pro DeníkN.cz.

Kuberovo tajemství? „Jeho paní mi předala složku,“ promluvil nejbližší kolega
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Kostka se mimo jiné rozmluvil o dokumentu s čínským razítkem, který si Jaroslav Kubera přinesl z Hradu. Ten odmítá odpovědět, jak se tento dokument dostal do tašky zesnulého předsedy Senátu. Jde o výhrůžný list z čínské ambasády. Podle Kostkových slov se o dopisu dozvěděl až po náhlém skonu Kubery, když mluvil s jeho ženou o záležitostech pohřbu. "Když jsem ze schůzky odcházel, paní Kuberová mi dala složku věcí, mezi kterými byl i tento dokument. O něm mi řekla, že je důležitý a že by ho měl mít Senát. Zároveň sdělila, že o tomto dokumentu informovala ochranku pana předsedy, protože jí připadal výhrůžný a zlý. Ochranná služba si dopis vyžádala, ale následně oznámila, že nespadá do jejich kompetence, a dopis zaslala zpátky," uvedl Kostka. 

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33992 lidí

Dopis Kubera zřejmě dostal pár dní před svou smrtí, a to na lednovém obědě na Pražském hradě. Podle Kostky o této schůzce mluvil jako o 'v pohodě'. "Mluvil o tom, co měli k obědu, ale detaily, jak dlouho třeba mluvili o Tchaj-wanu nebo že přišel k nějakému dokumentu a jak a od koho jej dostal, mi neřekl," sdělil Kostka. Prý se Kubera jen podivoval nad tím, že u stolu seděl i kancléř Mynář, a to i přesto, že mělo jít o oběd ústavních činitelů.  

Dopis samotného Kostku překvapil. "Je zvláštní, že šel přes hradní podatelnu, protože takové dokumenty přes podatelnu nechodí. Dikce toho dopisu je navíc neobvyklá – diplomatický jazyk vypadá jinak. Věta 'návštěva Tchaj-wanu předsedou Kuberou’ by vypadala v diplomatickém oficiálním dopise jinak. Bylo by v něm napsáno 'předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou'. Celý ten dokument má nekulturní dikci," uvedl Kostka. Podle jeho slov jde o pokus zastrašit a vyhrožovat, aby se neuskutečnila cesta na Tchaj-wan.

Deník N zjistil, že materiál si na čínské ambasádě vyžádal přímo Mynář. Ten místo odpovědí následně pouze vydal prohlášení, v němž vznik dokumentu nevysvětlil, ale zaútočil na novináře Deníku N. "Hrad z nějakého důvodu nechce ty věci uzavřít a dořešit. To, že se tak chová vůči nám, si můžeme třeba vysvětlit tím, že pan prezident nemá Senát rád a nejraději by ho zrušil. Ale pokud se podobně chová k Poslanecké sněmovně, lze se domnívat, že to mlčení znamená: ne, my se tím nebudeme zabývat. Nebudeme na ty otázky odpovídat," domnívá se Kostka. Podle jeho slov se Hrad vždy choval trochu povýšeně. "Ale nikdy předtím se nestalo, abychom něco tak urputně chtěli a oni tak urputně neodpovídali. Taková situace nastala poprvé," dodal s tím, že neví, co za tím je. "Ostatní instituce se k nám vždy chovaly s respektem. Nikdy jsem se ještě nesetkal s takovou arogancí. Takovým mlčením a takovými neodpověďmi," dodal. 

"Velmi dobře vím, že pan předseda Kubera si pana kancléře Mynáře nevážil. Neměl ho rád. Slova o tom, že mají přátelské vztahy, jsou krutá, protože pan Kubera se nemůže bránit. Pan předseda byl velmi otevřený člověk, který neuměl nenávidět. Tak jsem ho i popsal při posledním přípitku na jeho počest. Takže necítil zášť ani k panu Mynářovi. Neuměl to. Když o něm Jaroslav Kubera mluvil, tak s jistým odporem. Přátelé určitě nebyli, pan Kubera si ho nevážil a z jakéhokoliv setkání s ním neměl radost. Pana prezidenta respektoval, protože to pro něj byl partner," uzavřel Kostka s tím, že Kubera si na Mynáře stěžoval, že je hrozný člověk. On sám s ním mluvil jednou a bylo to pro něj podle jeho slov nepříjemné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…