Kuberův dopis? Všechno jinak. Neziskovka prohrála

22.07.2020 16:48

Státní zastupitelstvo rozhodlo, že v případě dopisu čínského velvyslanectví adresovaného zesnulému šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi nikdo zákon neporušil. Podnět vznesla na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 organizace Transparency International, která žádala prověření vzniku dokumentu. Jako důvod uvedl šéf organizace David Ondráčka, že dopisem mohl hájit hradní kancléř Vratislav Mynář své podnikatelské zájmy.

Kuberův dopis? Všechno jinak. Neziskovka prohrála
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Kubera dostal dopis od čínského velvyslanectví při schůzce na Hradě od prezidenta republiky Miloše Zemana. Ambasáda v dopisu Kuberu varovala, že v případě cesty na Tchaj-wan ponese on i celá Česká republika následky. Kubera pár dní po obdržení dopisu náhle zemřel. Podle některých médií stál za dopisem hradní kancléř Vratislav Mynář, který si ho u čínské ambasády objednal. To Mynář odmítá.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22634 lidí

David Ondráčka z Transparency International přesto vznesl na státní zastupitelství podnět na prošetření okolností vzniku dopisu a zda Mynář jeho objednáním nespáchal trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby.

„Jako představitel Kanceláře prezidenta republiky u představitelů Velvyslanectví Čínské lidové republiky inicioval vznik dokumentu, který byl nebo měl být použit k ovlivnění výkonu funkce tehdejšího předsedy Senátu Jaroslava Kubery, což mu mohlo způsobit jinou závažnou újmu, ale především mohlo zajistit neoprávněný prospěch jak samotnému Vratislavu Mynářovi, tak dalším osobám ve vztahu k jejich podnikatelským aktivitám,“ uvedl podle informací serveru Seznam Zprávy Ondráčka.

Státní zástupci z Prahy 1 a poté i Městské státní zastupitelství v Praze však případ odložili s tím, že ke spáchání trestného činu nedošlo.

„Pokud kancléř Mynář skutečně navštívil Velvyslanectví Čínské lidové republiky, ať už s vědomím prezidenta republiky, či nikoliv, a projevil přání ohledně vypracování zmíněného dokumentu, přičemž stěží si lze představit, že by čínští diplomaté k tomuto přistoupili, aniž by byl souladný s jejich vlastními zájmy, jedná se o krok politického charakteru postrádající jakýkoliv trestněprávní rozměr,“ prohlásila žalobkyně Táňa Dočekalová.

Právník Transparency International Petr Leyer takové zdůvodnění označil za povrchní. „Akcentuje jen argumenty proti spáchání trestného činu a velmi banálně celé jednání uzavírá jako jakési standardní politické hry, což samozřejmě neprospívá právní jistotě,“ má jasno Leyer.

Plánovanou cestu na Tchaj-wan i přes protesty čínské ambasády uskuteční Kuberův nástupce Miloš Vystrčil (ODS). „Na Tchaj-wan pojedu a důvody jsou dva. Jsem přesvědčen, že je to správné z hlediska rozvoje naší země. Druhý důvod je vnitrostátní, do ČR se vrací základní střet mezi hodnotami, jako je svoboda, nezávislost a demokracie, a mezi něčím, co jsem nazval počítáním grošů,“ uvedl Vystrčil k cestě, která proběhne na přelomu srpna a září.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…