Kubiceho fraška končí: Chovanec, Červíček a Lessy předstoupili před kamery. A...

05.02.2014 13:12

Policejní prezident Petr Lessy skončí ve funkci 28. února. Šéfem policie nebude ani Martin Červíček. Po odchodu Lessyho povede policii současný náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý. Spolu s novým ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) to oznámili na tiskové konferenci.

Kubiceho fraška končí: Chovanec, Červíček a Lessy předstoupili před kamery. A...
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Chovanec oznámil, že termín ukončení Lessyho mise je 28. února. „Je to po dohodě nás dvou. Požádal jsem ho o prodloužení,“ podotkl ministr s tím, že Lessy měl skončit už dřív.

Po odchodu Lessyho povede policii první náměstek

Lessy má navíc za úkol upravit funkci prvního náměstka, aby mohl zastupovat policejního prezidenta v době, kdy není schopen výkonu funkce. Chovanec věří, že to bude možné už od prvního března.

„Žádné bezvládí nebude. Tam bude plnohodnotná funkce prvního náměstka, který bude zastupovat policejního prezidenta. Nového policejního prezidenta můžeme mít v dubnu, v březnu. Pokud bude výběrové řízení, o měsíc nebo dva se to prodlouží,“ věří Chovanec. 

Po odchodu Lessyho povede policii současný náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý. V případě Martina Červíčka, který prozatím zastává funkci náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování, počká ministr na rozklad. „Uvidíme, zda politici skutečně mohou zasahovat do policie,“ uvedl Chovanec.

Policie potřebuje kráčet dál. Nastal čas odejít, prohlásil Lessy

Lessy pak bude převelen do oddělení mezinárodních vztahů. „Chci být dále policistou, a tak jsem požádal o ustanovení na odbor mezinárodních vztahů. Není to jen k očištění mého dobrého jména. Ale je to i signál pro policii. Že zde už nebude účelové odvolávání policejních ředitelů,“ prohlásil Lessy s tím, že požádal o uvolnění z funkce šéfa policie.

„Vždycky na každém vysokém postu v policii je uměním odejít ve správný čas. Ten čas nastal. Po těch dvou měsících česká policie potřebuje kráčet dál, ale potřebuje řešit i některé věci,“ uvedl Lessy.

Nikdy už nebudu usilovat o post policejního prezidenta, slíbil Červíček

Červíček trvá na závěry rozkladové komise, která má posoudit, zda jej ministr Martin Pecina odvolal právem.

„Dlouhodobě tvrdím, že mně nejde o post policejního prezidenta. Dokonce si myslím, že ani nejde o to, co si myslí Martin Červíček. U mého odvolání šlo o princip, zda může ministr zasahovat do kompetencí policejního prezidenta. Zda může zasahovat do personálních oblastí. Já jsem v tom nechtěl ustoupit do svého odvolání,“ prohlásil Červíček.

„Nebudu nikdy usilovat o post policejního prezidenta. A to ani v případě, že by mi bylo vyhověno v rámci rozkladu. Těším se na další pokračování v rámci policie v další řídící pozici, která mi bude nabídnuta,“ uzavřel Červíček.

Bezpečnostní složky věří, že už skončila fraška způsobená exministrem Kubicem

Poté se slova ujal i předseda Unie bezpečnostních složek Petr Vítek. „Věříme, že už končí ta fraška, kterou způsobil ministr Kubice. Pralo se špinavé prádlo na veřejnosti až tak moc, že sami policisté přestali cítit důvěru k politikům,“ upozornil.

reklama

autor: vfe

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…