Kuchařka vadí a „čubka Lipovská“ ne? Rektor z Olomouce školil Xavera kvůli analytičce od Jandy. Ten se nedal, zde je odpověď

17.04.2021 17:27

Moderátor a člen rady ČT Luboš Xaver Veselý napsal otevřený dopis rektorovi Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslavu Millerovi. V něm se ohrazuje proti vyjádření univerzity, že psal nevhodné a ponižující komentáře vůči její studentce doktorského programu Veronice Krátké Špalkové, protože na její adresu poznamenal, že by měla „jít raději na kuchařku“. Naopak ho zaráží, že se takto otevřeně jménem univerzity Miller nepostavil za kolegyni z akademické sféry Hanu Lipovskou, když ji novinář Tomáš Etzler nazval „špinavou čubkou“, či za sexuálně zneužívané studentky na jedné z fakult této univerzity.

Kuchařka vadí a „čubka Lipovská“ ne? Rektor z Olomouce školil Xavera kvůli analytičce od Jandy. Ten se nedal, zde je odpověď
Foto: Archiv PL
Popisek: Luboš Xaver Veselý

Po zveřejnění tzv. analýzy české dezinformační scény v době pandemie, na níž se autorsky podílela i doktorandka UP Veronika Krátká Špalková, na její adresu na svém facebookovém profilu Veselý utrousil poznámku „… kdybys šla raději na kuchařku“.

Vedení Univerzity Palackého považuje s ohledem na povolání Lubomíra Veselého takové chování za nepřípustné. K výroku Veselého vůči studentce Špalkové sepsala univerzita vyjádření: „Univerzita Palackého v Olomouci se ohrazuje proti lidsky nevhodným a ponižujícím komentářům pana Lubomíra Xavera Veselého vůči studentce doktorského studia Veronice Krátké Špalkové. Kromě absence džentlmenského přístupu ze strany pana Xavera Veselého upozorňuje vedení Univerzity Palackého rovněž na pravděpodobné porušení etického kodexu, kterým je pan Lubomír Xaver Veselý jako novinář vázán.“

Člen Rady ČT se v otevřeném dopise obrátil na rektora Millera s otázkou, proč mlčel v daleko vážnějším případě, a sice když jeho kolegyně z akademického prostředí, členka Rady ČT Hana Lipovská čelila skutečně ponižujícím urážkám. „Proč Vaše magnificence mlčela, když se před 10 dny vyjádřil veřejnoprávní novinář, jistý Tomáš Etzler, na adresu Vaší kolegyně z akademické sféry, Dr. Hany Lipovské, výrazivem, jež se až stydím opakovat?“ tázal se Veselý.

  • Celé vyjádření Veselého najdete ZDE

„Dehonestující označení ve vztahu k ženě-akademičce jako např. (s prominutím) „špinavá čubka“ Vaší magnificenci nevadí, ale označení kuchařka ano? V čem spatřujete profesi kuchařky jako ponižující? Je snad ve Vašich očích profese kuchařky něco méně než práce odbornice na dezinformace ve službách think-tanku Evropské hodnoty?“ vyslovil Veselý další otázky.

Nerozumí tomu, že pokud se Miller cítí jeho facebokovým statusem natolik pohoršen, proč solidárně nepodpořil Lipovskou z Masarykovy univerzity proti desítkám a stovkám podobných vulgarit, kterými je tato odborná asistentka kvůli svým názorům na fungování ČT zasypávána. „Neměla by být pravě akademická sféra zárukou objektivního a nestranného přístupu a měřit všem stejně?“ zajímá se Veselý.

Stejně tak Millerovi vyčítá, že mlčel, když před zhruba rokem otřásal Cyrilometodějskou teologickou fakultou jeho univerzity skandál, při němž vyšlo najevo, že studentky na této fakultě jsou sexuálně obtěžovány, resp. zneužívány tehdejším vyučujícím Dr. W. B. a nepřistoupil stejně hlasitě k jejich obraně, jako to učinil u jeho současného facebookového příspěvku. „Toto má být odraz nezávislosti a objektivnosti akademické sféry?“ hrozí se v dopise člen Rady ČT.

„U Vás, jako garanta akademické nezávislosti, svobodného bádání a objektivity, bych očekával méně selektivní přístup,“ vzkazuje rektorovi Univerzity Palackého v Olomouci na závěr.

Celý text dopisu:

Vaše magnificence, vážený pane rektore,

dovolte mi, abych tímto svým otevřeným dopisem, jež Vám adresuji, reagoval na Vaše vyjádření s názvem „Stojíme za naší studentkou“. Uvedené vyjádření jste publikoval na sociálních sítích a webu Univerzity Palackého v Olomouci dne 14. dubna t. r.

V předmětném vyjádření se jménem univerzity ohrazujete proti „lidsky nevhodným a ponižujícím komentářům mé osoby vůči studentce doktorského programu Veronice Krátké Špalkové“. Mé lidsky nevhodné a ponižující chování spatřujete v tom, že jsem na svém FB profilu uvedl k životopisu paní Veroniky Krátké Špalkové poznámku „…kdybys šla raději na kuchařku“.

Vaše magnificence, proč Vám vadí má, možná přízemní, leč nikoliv vulgární poznámka k životopisu doktorandky Vaší univerzity natolik, že se jako rektor cítíte potřebu k ní vyjádřit? Daleko horších statusů jsou každý den na sociálních sítích tisíce a v nemalé míře jsem jejich příjemcem já sám.

Jako akademikovi, který se po celou část své profesní kariéry zabývá historií a filologií, Vám určitě nebude neznámé slavné provolání významného francouzského spisovatele Émile Zoly  „Žaluji…!“ (J´accuse..!) publikované ve štvavé atmosféře tzv. Dreyfusovy aféry. Doufám, že si při čtení následujících vět na něj vzpomenete.

Vážený pane rektore, pane prof. Jaroslave Millere – chci se zeptat, proč Vaše magnificence mlčela, když se před 10 dny vyjádřil veřejnoprávní novinář, jistý Tomáš Etzler, na adresu Vaší kolegyně z akademické sféry, Dr. Hany Lipovské, výrazivem, jež se až stydím opakovat?

Dehonestující označení ve vztahu k ženě-akademičce jako např. (s prominutím) „špinavá čubka“ Vaší magnificenci nevadí, ale označení kuchařka ano? V čem spatřujete profesi kuchařky jako ponižující? Je snad ve Vašich očích profese kuchařky něco méně než práce odbornice na dezinformace ve službách think – tanku Evropské hodnoty?

Pokud se cítíte mým FB statusem natolik pohoršen, proč jste solidárně nepodpořil Dr. Lipovskou z Masarykovy univerzity proti desítkám a stovkám podobných vulgarit, kterými je tato odborná asistentka kvůli svým názorům na fungování ČT zasypávána?

Neměla by být pravě akademická sféra zárukou objektivního a nestranného přístupu a měřit všem stejně?

Proč Vaše magnificence mlčela, když před zhruba rokem otřásal Cyrilometodějskou teologickou fakultou Vaší univerzity skandál, při němž vyšlo najevo, že studentky na této fakultě jsou sexuálně obtěžovány resp. zneužívány tehdejším vyučujícím Dr. W. B. a nepřistoupila stejně hlasitě k jejich obraně, jako jste to učinila u mého současného FB statusu? Toto má být odraz nezávislosti a objektivnosti akademické sféry?

U Vás, jako garanta akademické nezávislosti, svobodného bádání a objektivity, bych očekával méně selektivní přístup.

V úctě zdraví

Luboš Xaver Veselý

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …