Kudla do zad vedení ČSSD od bývalého předsedy. Mimo jiné pohovořil o roli Sobotkova kamaráda Pokorného

22.10.2017 11:38

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se na svém blogu na serveru Atuálně.cz zamyslel nad neúspěchem sociální demokracie. Velmi významnou roli podle něj v letošních volbách sehrály antisystémové strany, špatná volební kampaň, ale i samotné vedení ČSSD.

Kudla do zad vedení ČSSD od bývalého předsedy. Mimo jiné pohovořil o roli Sobotkova kamaráda Pokorného
Foto: hns
Popisek: Jiří Paroubek v půlnočním rozhovoru

Ať už jsou to komunisté, Okamura s jeho sdružením kandidátů, Piráti nebo Babišovo hnutí ANO. Česká politická elita soustředěná do tradičních politických stran podle Paroubka ztratila atraktivitu a důvěryhodnost.

„V první řadě jde o sociální demokracii. Ve druhé řadě o strany tradiční pravice ODS a TOP 09,“ zdůraznil bývalý premiér. Tradiční pravice podle slov Paroubka nedokázala vytěžit ze své opoziční role nic. Čtyři roky v opozici jen bezhlavě kritizovala vládu a nepřišla s ničím konstruktivním.

A zatřetí jsou zde lidovci, kteří v zásadě získali zhruba stejné zastoupení jako před čtyřmi lety. To je s ohledem na ztráty dalších tradičních českých politických stran, s výjimkou komunistů, vlastně úspěch, dodal Paroubek s tím, že lidovci mohli mít potenciál větší, ale soustředili se pouze na své tradiční voliče.

Pád sociální demokracie má podle Paroubka na svědomí výsledek sedmileté činnosti nynějšího vedení strany v čele s Bohuslavem Sobotkou. Toho bývalý premiér viní hlavně z toho, že nebyl schopen do svého týmu přijímat lidi s odlišnými názory na stranickou politiku a s potenciálem svého předsedu převýšit. „Vedení velké strany musí být složeno z mnoha různorodých a hlavně zajímavých osobností. Já jako předseda strany v letech 2006–2010 jsem to vždycky respektoval. Sobotka nikoliv,“ míní Paroubek.

A tak strana poprvé ve svých dějinách měla po roce 2013 jednobarevné vedení šité na míru svému předsedovi. A to byl podle expremiéra Paroubka počátek jejího konce. Stejným způsobem prý Sobotka obsazoval také ministerstva. Od začátku svého premiérského angažmá měl prý Sobotka problém s Janem Mládkem, který je nesporně mužem, jenž se vyzná v české i světové ekonomice jako jeden z mála v ČSSD.

„Jiří Havlíček je nesporně velmi kvalitním odborníkem a byl dobrou náhradou, ale v závěru svého působení se nechal vmanipulovat do podpisu memoranda o lithiu, které vlilo novou krev do žil v závěru volební kampaně A. Babišovi,“ upřesnil Paroubek.

Dále Paroubek sděluje, že druhá vážná příčina toho, proč sociální demokracie neuspěla, je, že kolem vedení sociální demokracie po celou dobu vládního angažmá kroužili lobbisté z firmy Bison & Rose a také Sobotkův právník Radek Pokorný. „Vedení strany bylo stále více ovlivňováno zájmy těchto lidí a bylo vlastně neschopné provádět účinnou politiku, s níž by se mu dostalo masové podpory veřejnosti,“ říká Paroubek.

Problém Jiří Paroubek vidí i v tom, že strana používala ve volební kampani v zásadě archaická hesla a témata, které se očekávala. Kampaň byla prý bez nápadu a jiskry. V zásadě také nebyla ničím novým a nepřinesla žádná překvapení. Škoda je i to, že ČSSD nešla do ničeho kontroverzně, jako by se vlivných zájmových skupin obávala. „Nejpodstatnější však byla personální nabídka. Z kandidátek zmizely zajímavé a barvité osobnosti, např. Jeroným Tejc, ale také některé další, které mohly straně ve volbách pomoci. Převládla funkcionářská šeď,“ tvrdí s jistotou expremiér.

Na závěr svým bývalým spolustraníkům Jiří Paroubek vzkázal, že celé vedení strany by mělo neprodleně odstoupit. „Nikdo z vedení by se neměl již ucházet v nejbližších letech o vrcholné stranické funkce a v nejbližším možném termínu by měl být svolán mimořádný sjezd ČSSD,“ uzavřel Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…