Kují pikle. Potopí Hřib Babiše? Náznak tu je

04.12.2019 22:01

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se rozhodl se svým spolustraníkem, europoslancem a místopředsedou Evropského parlamentu Marcelem Kolajou v Bruselu vyslyšet výzvu premiéra Andreje Babiše, ať zveřejní audit Evropské komise o podezření z jeho střetu zájmů. V Bruselu se tak oba pirátští politici rozhodli intenzivně probrat, jaké mají možnosti dalšího postupu v této věci. „Vypadá to nadějně!“ avizoval poté Kolaja prostřednictvím svého twitterového účtu. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) přitom dnes znovu zopakovala, že je listina důvěrná, a vláda ji proto nehodlá zveřejnit. Ve čtvrtek se k otázce zveřejnění auditu má mimořádně sejít i pražská rada.

Kují pikle. Potopí Hřib Babiše? Náznak tu je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí
Poté, co audit Evropské komise o podezření ze střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) dorazil na pražský magistrát, úřad primátora Zdeňka Hřiba započal s právníky zkoumat, jaké sankce by hrozily v případě, že dokument zveřejní. Dnes se pak primátor v Bruselu sešel i se svým kolegou a místopředsedou Evropského parlamentu Marcelem Kolajou, aby spolu o této možnosti pohovořili. Hřib do Bruselu zamířil v rámci zasedání delegátů výboru regionů, ale chce zde prodiskutovat také to, zda Praha může audit zveřejnit, či nikoliv.

„S kolegou Hřibátorem probíráme legální možnosti dalšího postupu ve věci auditu Andreje Babiše. Vypadá to nadějně!“ avizoval právě Marcel Kolaja na svém Twitteru a připojil ke zprávě společnou fotografii z jednání s primátorem Prahy.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) přitom dnes znovu zopakovala, že listina přišla z Bruselu jako důvěrná. Vláda ji proto zveřejnit odmítá.

Hřib si ale na svém trvá, a i přesto se od počátku snaží o zveřejnění dokumentu. „Aktuálně řešíme s právním oddělením otázku případných sankcí vyplývajících z jeho zveřejnění. Občané mají právo na to, znát jeho obsah a my ho v žádném případě nechceme veřejnosti tajit. Jedná se o závažný střet zájmů,“ uvedl včera Hřib v tiskové zprávě. Zdůraznil, že v záležitosti zastává stejný názor jako předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, který spolu s dalšími opozičními politiky usiluje o projednání věci na plénu Sněmovny.

Podle Bartoše je důležité, aby Piráti měli na zveřejnění dokumentu kvalitní právní názor. Dokument má podle něj 270 stran a Piráti trvají na zveřejnění alespoň jeho závěrů. Podle Bartoše existuje veřejný zájem na zveřejnění auditu kvůli tomu, že si premiér ve sporu s Evropskou komisí „bere jako štít celou Českou republiku“, přitom veřejnost nemá šanci do materiálu ani nahlížet. Zopakoval, že Piráti se obrátili i na Komisi, aby věc nebyla projednávána v režimu důvěrné.

Premiér Babiš dnes v Poslanecké sněmovně Hřiba během tiskového brífinku vyzval, ať audit zveřejní. „Ať už ho ten Hřib zveřejní,“ pronesl. Zdůraznil ovšem, že mu měla ministryně Dostálová sdělit, že Evropská komise takovou možnost odmítla. „Zavolejte si Hřibovi do Bruselu, nechť to konečně donese a ukáže,“ vyzval novináře. A poslal Hřibovi jasný vzkaz: „Klidně to zveřejněte, já se budu těšit, já s tím nemám žádný problém.“ Kopl si přitom i do Pirátů. „Anarchisti a Piráti to snad zvládnou, ne?“ dodal.

Znovu však upozornil, že je zpráva tajná, a ministryně pro místní rozvoj ji proto nezveřejní. „My nejsme banánová republika. A když Evropská komise řekne ‚confidential‘, no tak je to ‚confidential‘,“ uvedl.

Pražský primátor prostřednictvím svého twitterového účtu taktéž avizoval, že o auditu se bude jednat i zítra. Sejít by se kvůli tomu měla mimořádně během zítřka i rada Prahy. Znovu též odsoudil, že audit nezveřejnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. „Je naprosto absurdní, že pan premiér čeká na to, až se na svém stanovisku usnese Rada hl. m Prahy,“ píše.

Česko má v souvislosti s auditem přijít podle médií o velkou část unijních dotací přidělených skupině Agrofert. Deník N nejprve psal o ztrátě 451 milionů korun, později o ztrátě stamilionů korun. Podle serveru Info.cz jde o 235 milionů korun. Audit podle Deníku N konstatuje, že Babiš je stále ve střetu zájmů, protože je i nadále konečným vlastníkem Agrofertu, i když ho vložil do svěřenských fondů. Server Neovlivní.cz zase uvedl, že se konečná verze auditní zprávy ve velké míře shoduje s květnovým návrhem, proti němuž Česko podalo námitky.

Znění auditu je konečné. Česko má dva měsíce na to, aby uvedlo, zda souhlasí, nebo nesouhlasí s doporučeními obsaženými v materiálu. Pokud by Česko část závěrů odmítlo, má ještě nárok vyvolat slyšení o věci u Evropské komise.

reklama

autor: rak

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …