Kulka za kulku? Střelba v Ostravě: Drsná slova. Nový vývoj. Policie i Babiš v akci

10.12.2019 10:00

Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava si zatím vyžádala šest životů. Na místo se vypravil premiér Andrej Babiš, kondoloval prezident Miloš Zeman. Na sociálních sítích se již rozproudila debata o držení zbraní a otázkách bezpečnosti. Podle ČT už policie pachatele vypátrala. Sám se po hrůzném činu střelil do hlavy a zemřel.

Kulka za kulku? Střelba v Ostravě: Drsná slova. Nový vývoj. Policie i Babiš v akci
Foto: Policie ČR
Popisek: Po střelbě v ostravské nemocnici

„Mohu potvrdit, že dnes po sedmé hodině ranní došlo ke střelbě v ostravské nemocnici,“ oznámil ve vstupu pro Českou televizi ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček s tím, že na místě zasahuje policie, za účasti Útvaru rychlého nasazení (URNA). Mohu potvrdit, že ta střelba má několik obětí,“ dodal vicepremiér s tím, že přímo v Ostravě bude osobně zjišťovat další informace.

Anketa

Byli jste letos spokojeni s činností vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM?

88%
12%
hlasovalo: 22395 lidí

ČT okolo půl deváté ráno oznámila, že na místě jsou čtyři mrtví, jeden člověk je těžce zraněný a po pachateli na útěku policie pátrá. Nyní je mrtvých již šest.

Policie nejprve zveřejnila foto muže v červené bundě. Později upozornila, že nejde o pachatele, ale důležitého svědka. Pachatel prý ujel autem. Poté policie zveřejnila foto jiného muže, které přikládáme.

Po 10:30 policie informovala: Auto s pachatelem bylo vypátráno. Ještě před policejním zásahem se střelil do hlavy. Média tvrdí, že je po smrti.

policie informuje

Publicistka Leila Chadalíková z časopisu Reflex upozornila, že situace se stále vyvíjí a občan, který byl v první chvíli označen za možného pachatele, muž v červené bundě, byl později policií označen za důležitého svědka. A naznačila, kterým směrem se ubírá uvažování některých českých občanů.

„Policie: Hledáme tohoto muže...

Lidi: Na první pohled psychopat! Obnovte trest smrti!

Policie: Hledáme ho, protože je důležitý svědek.

Lidi: ....“ naznačila novinářka.

Chadalíková o střelbě v Ostravě

K tragédii se ústy svého mluvčího vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

„Pan prezident vyjadřuje hlubokou soustrast pozůstalým. ‚Ve svém srdci jsem s vámi, myslím na vás v těchto tragických hodinách,‘ uvedl pan prezident. Příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům, všem, kteří nyní pomáhají, vyslovuje pan prezident velké poděkování,“ oznámil Ovčáček.

Prezident Zeman se vyjádřil ketragédii k Ostravě

Policie podle předsedy vlády dělá všechno pro to, aby pachatele našla. Zastřeleni byli podle Babiše lidé v čekárně. „Údajně ten člověk střílel na hlavu, na krk, je to hrozné. Nedokážu pochopit motivy takovéhoto mladého člověka,“ uvedl Babiš, který podle svých vlastních slov věří, že policie případ co nejdříve vyřeší. „Předpokládám, že to je individuální čin člověka, který má nějakou motivaci. Jestli má nějaký psychický problém, nebo se chtěl mstít, to nevíme. Nechme policii pracovat, prosím,“ požádal ještě předseda vlády, který také vyjádřil upřímnou soustrast rodinám zastřelených a přislíbil jim pomoc.

Tragédii věnují vedle politiků pozornost i další spoluobčané. Podnikatel Petr Viktorýn žijící v Ostravě použil na sociální síti Facebook sousloví „kulku za kulku“.

„Policie zveřejnila fotku možného střelce ve FN Ostrava. Kdyby byli civilisté více ozbrojení, nemuselo by být tolik mrtvých. Kulka za kulku.“

Komentář k útoku v Ostravě

Ke střelbě se vyjádřil člen ODS Jan Paluska.

„Než začnou hnojomety a defilé pana Dienstbiera a jemu podobných o tom, jak je potřeba zakázat zbraně, tak bych rád řekl, že jedinej, kdo může zastavit špatnýho člověka se zbraní je dobrej člověk se zbraní! Nepomůžou kamery, nepomůže policie a nepomůžou ani samolepky ‚gun free zone‘. Obětí je mi nesmírně líto a vůbec si neumím představit, co prožívaj jejich rodiny, ale kdyby byl dneska v Ostravě v tý nemocnici jeden zákona dbalej člověk s legálně drženou zbraní, nemuselo těch obětí být tolik a dost možná žádná. Předhodit magorům bezbraný lidi jak na střelnici... to si bezpečnost představuju teda jinak. Zbraně totiž nezabíjí, zabíjejí vždycky lidi,“ zdůraznil.

rekce na střelbu v Ostravě

Bezpečnostní analytik Andor Šándor upozornil, že ani Česká republika, bohužel, není ušetřena řádění šílených střelců.

„To, co se dnes stalo v ostravské fakultní nemocnici, aniž ještě víme cokoli o pachateli a jeho motivu, je otřesný čin. Ukazuje se, že ani my nejsme ušetřeni šílených střelců, o kterých se většina lidí domnívala, že mohou řádit jen v Americe. Nemocnice je klasický měkký cíl, která, má-li sloužit k tomu, k čemu byla zřízena, pak nikdy nemůže být bezpečná. Současná stoupající míra nenávisti, hrubosti, netolerance, sprostoty a agrese mezi občany této země může nebezpečně přispívat k těmto projevům násilí,“ napsal na sociální síti Facebook.

Šándor o střelbě v Ostravě

Bývalý náčelník speciálního oddělení SOG Lumír Němec pro Českou televizi poznamenal, že je velmi těžké nemocnici jakkoli zabezpečit, protože do ní může kdokoli vejít i z ní odejít. „Ale je to nemocnice, takže s tím nemůžeme nic dělat,“ konstatoval. Až další informace prý ukážou, zda šlo o teroristický útok, o útok na konkrétní osoby, nebo zločin jiného typu.

Ve veřejnoprávní televizi nechtěl prozrazovat ani taktiku policie při hledání aktivního střelce, aby pachatele neupozornil, na co si má dát pozor.

Konstatoval však také, že i kdybychom měli v ulicích sebevíc policistů, podobným případům se jen těžko podaří zabránit. Občané sami mají být v tomto směru aktivní.

„Tam je základní problém v tom, že policie na místo vždy přijede až po nějaké době, takže v okamžiku útoku na měkký cíl je důležitá reakce personálu nebo reakce lidí, kteří se učí, jak reagovat, když dojde na útok na měkký cíl. Lidé budou muset na tuto situace nějak reagovat, protože vyčkávat na příjezd policie, tak může být pozdě,“ upozornil specialista.

Více než tři hodiny po střelbě v nemocnici policie našla vůz, v němž pachatel prchal. Než by se vydal do rukou policie, sám se zastřelil.

Český rozhlas uvedl, že šlo o dvaačtyřicetiletého stavebního technika Ctirada V., jenž byl podle svého nadřízeného přesvědčen, že je těžce nemocný. „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před 14 dny přišel s tím, že je na nemocenské. Víc o tom nechci mluvit,“ řekl Aleš Zygula, ředitel společnosti, v níž pachatel pracoval.

Podle ředitele krajského ředitelství policie Tomáše Kužela útočník střílel z české zbraně ráže devět milimetrů. Šlo podle něj o nelegálně drženou zbraň.

Přesto Bublan zmínil také možnost zúžení práva na nošení zbraní.

„Víme, že ta debata u nás probíhá delší dobu. Víme, že jsme se i trošku soudili s Evropskou unií. Myslím si, že teď bude na čase tu debatu otevřít a připojit se k tomu přísnějšímu kurzu, konstatoval Bublan s tím, že si umí jen těžko představit, že by přišel do nemocnice ještě jiný občan, jenž by zbraň vlastnil legálně a agresora eliminoval.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Na Bublanova slova ostře zareagoval komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, označovaný opozicí za „mlátičku“ vzhledem k jeho chování v lednu 1989. O třicet let později se poměrně kriticky vyjádřil ke slovům „odborníků vystupujících v ČT“.

„Přátelé, sleduji tu diskusi všech těch ‚odborníků‘ na bezpečnost, kteří pro ČT komentují tragédii v Ostravě. A už je to tady, senátor Bublan ví hovno o pachateli i motivu, a už mudruje, zda není namístě omezit držení zbraní,“ napsal Ondráček na sociálních sítích.

Zdeněk Ondráček o střelbě v Ostravě

Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR ve vstupu pro ČT varoval, že plošný zákaz střelných zbraní by situaci mohl spíše zhoršit.

„Jasné je, že naše zbraňová legislativa je ve srovnání s EU velmi vyspělá nebo nejlepší vůbec. Je jasné, že kdyby byl na místě legální držitel zbraně, mohl by zasáhnout a mohl by pachatele eliminovat sám. Pokud zbraně budou paušálně zakazovány a jejich držení bude kriminalizováno, je možné, že pachateli bude stačit jiná zbraň, nůž nebo klacek, a ostatní lidé budou jen pasivně čekat, až na ně dojde řada,“ varoval Kazbunda před dalším omezováním legálního držení zbraní, protože by to jen otevřelo více prostoru lidem, kteří si opatří zbraň nelegálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…