Kultura je podfinancovaná. Podle Hermana se málo čerpá z fondů

20.01.2014 19:19

Novým ministrem kultury se zřejmě stane Daniel Herman, kandidát za KDU-ČSL. Podle něj je ale tento resort výrazně podfinancovaný, chybí například důsledné čerpání peněz z evropských fondů.

Kultura je podfinancovaná. Podle Hermana se málo čerpá z fondů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Resort kultury je podfinancován,“ řekl stručně v Impulsech Václava Moravce zřejmě budoucí ministr kultury Daniel Herman. „Máme určité rezervy v čerpání evropských finančních prostředků, to je, myslím, velký problém,“ dodal s tím, že tato potíž se netýká jen kultury.

Co je však podle něj pro resort kultury typické, je ještě jeden problém s penězi. „Další mezera nebo spor je v oblasti sponzoringu nebo mecenášství,“ poznamenal Herman. V oblasti sponzoringu to podle něj ještě částečně funguje, mecenášství je ale zanedbané. „Mně to přijde velmi sympatické. Je to něco, co tady fungovalo v minulých obdobích, například v 19. století,“ dodal.

Na řízení ministerstva se nyní pomalu připravuje. „Mám mentalitu vojáka, který jde do služby,“ přirovnal Herman.

„Pokud se stanu ministrem kultury, tak rozhodně Národní galerie bude patřit mezi prioritní věci, kterými se budu zabývat,“ ukázal na další oblast. „Určitě nalezení definitivního řešení pokládám za důležité,“ dodal ke sporu mezi ministrem v demisi Jiřím Balvínem a historikem Jiřím Fajtem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…