Kultura už nebude Popelkou bez oříšků, sliboval u Moravce Herman. Od kulturního experta ODS to však schytal

06.07.2014 14:42

Od roku 2008, resp. 2009 státní výdaje na kulturu klesaly strmě dolů. V rámci všech rezortů tak podle Václava Moravce představuje Ministerstvo kultury popelku. Akorát bez oříšků. Současná vládní koalice se ve svém programovém prohlášení zavázala zvýšit množství peněz, proudících na rozvoj a udržování kulturního dědictví. Podle odborného mluvčího opoziční ODS Marka Pokorného pouze navyšovat rozpočet na kulturu nestačí. Jsou třeba systémová opatření a dlouhodobější koncepce v řízení kultury.

Kultura už nebude Popelkou bez oříšků, sliboval u Moravce Herman. Od kulturního experta ODS to však schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

V nedělních Otázkách Václava Moravce České televize proti sobě zasedli ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), Marek Pokorný, odborný mluvčí ODS pro oblast kultury a dokumentaristka Helena Třeštíková. Řeč byla o neutěšeném financování české kultury.        

V posledních letech se příspěvek státu na kulturu neustále snižoval. Letos bude Ministerstvo kultury disponovat částkou deset miliard korun, což představuje zhruba čtvrtinu státního rozpočtu. Asi tři a půl miliardy korun pak bude použito na platy duchovních a restituční vyrovnávání státu s církvemi.

Sám ministr kultury Herman označuje rozpočet Ministerstva kultury za rozpočet na hranici přežitelnosti. I známá dokumentaristka a režisérka Helena Třeštíková by si dovedla představit, že by kultura měla větší rozpočet. Kdyby mohla, údajně by rozhodně přidávala. Za neochotou politiků v minulých letech přidat kultuře pak podle ní stojí to, že její působení na lidi nelze spočítat.  

Herman v Otázkách prohlásil, že vláda oblast kultury nehodlá zanedbávat. Do roku 2017 by výdaje na kulturu měly tvořit jedno procento vládního rozpočtu, přičemž rozpočet na kulturu by se měl každým rokem zvyšovat. „Máme garantováno 10,4 miliardy korun. V budoucnu bych chtěl dosáhnout na 11, 2 miliardy korun. K tomu nám zbývají pouhé stamiliony,“ řekl ministr kultury. Zároveň je přesvědčen, že rozpočet na kulturu nebude příští rok nižší než letos.

Odborný poradce ODS pro oblast kultury Marek Pokorný navýšení peněz na kulturu vítá, nicméně kritizuje opomíjení struktury rozpočtu. „Je tam velká část podfinancovaná. Nejenom od roku 2008, ale od začátku nového milénia. To je věc, kterou se nikdo na rezortu nezabýval,“ rozhořčeně prohlásil s tím, že je třeba dělat systémové změny a přijmout dlouhodobější perspektivu.

Moderátor pořadu Václav Moravec na tezi Pokorného navázal a otázal se ministra kultury, zda se tedy neutrácejí peníze zbytečně, když neexistuje dlouhodobá perspektiva v řízení rezortu. A Herman s ním možná překvapivě souhlasil a dodal, že chystá nápravu. „Začali jsme auditovat stav. Je třeba zavést systém, který by sledoval efektivnost čerpání příspěvků,“ uvedl.

Helena Třeštíková se ministra částečně zastala. Za jeho působení se prý zlepšilo financování Státního fondu kinematografie. Nyní má stabilní rozpočet, zhruba 200 milionů korun. „I když částka není vysoká. Bylo by lepší, kdyby byla vyšší,“ přeje si. Navíc prý peníze nejdou ze státního rozpočtu. „Kdyby se stát částkou k tomu přihlásil, bylo by to ideální. Film je propagací naší země,“ konstatovala. „Věřím ministrovi, že to sune správným směrem,“ dodala.

Vícezrdrojové financování - budoucnost kultury?

Trn z paty by rezortu financí mohlo pomoci vytrhnout vícezdrojové financování. To znamená, že by kromě státního rozpočtu proudila k organizacím například část daní z loterie. Podobná praxe funguje například ve Velké Británii, Německu či skandinávských zemích. Zavést podobné opatření (Lotynka) se pokoušela vláda v devadesátých letech, leč neúspěšně. Dnes to podle Pokorného není politicky průchodné.

Velkým tématem, které poslední dobou hýbe rezortem kultury, jsou filmové pobídky. Vláda se rozhodla navýšit jejich rozpočet o 300 milionů. A v příštím roce by podle ministra kultury mohla uvolnit na rozvoj filmu dokonce 800 milionů. Třeštíková podobný krok vítá. „Zvyšuje to zaměstnanost ve filmových profesích. Snižuje to nezaměstnanost. A zvyšuje to naši konkurenceschopnost v Evropě,“ vypočítává možné účinky vládního opatření. Marek Pokorný by podobné pobídky rád viděl i v ostatních segmentech kultury. A k propagaci kultury by podle něho mohl pomoci i CzechTourism, tedy organizace, která spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj.

Ministerstvo kultury se rozhodlo podpořit i digitalizaci filmů. Letos na ni dá 2 miliony korun. Marek Pokorný to ale kritizuje. „Není to systémově řešené. Slováci mají koncepci, je to do toho narváno spoustu eur z evropských fondů. U nás se to lepí. Čekal bych systémovou úpravu. Celý systém je zralý na celkovou revizi,“ vysvětloval svůj postoj. Ministr kultury k tomu dodal, že se již na možnosti čerpání dotací z evropských fondů pracuje. „Připravujeme projekt. V minulém týdnu jsem se setkal s pracovníky, kteří to na Slovensku realizovali,“ uvedl.

reklama

autor: luš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…