Kunda jako lidské právo, blbec týdne, Hana Zagorová. Je nám líto, ale debata na umělecké téma pokračuje

01.12.2015 14:01

Skutečnost, že v přímém přenosu nejsledovanější české televize převzali ocenění za umístění na předních místech divácké ankety Český slavík kontroverzní zpěvák Tomáš Ortel a také jeho kapela Ortel, nedá mnohým lidem spát. Asi nejdále zašel sociálnědemokratický poslanec Jan Chvojka, který si kvůli tomu stěžuje Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta by mohla, pokud by se na tom její členové shodli, televizi Nova pokutovat.

Kunda jako lidské právo, blbec týdne, Hana Zagorová. Je nám líto, ale debata na umělecké téma pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na akci vystoupil lídr kapely Ortel

Chvojka na svém facebookovém profilu upozornil, že pravidla divácké soutěže Český slavík Mattoni umožňují vyřadit ze soutěže ty, kdo porušují dobré mravy. „Televizní přenos zajistila TV Nova. Jedním z účinkujících byli neonacista Tomáš Ortel a jeho hudební skupina Ortel, která navazuje na tvorbu Ortelovy skupiny Conflict 88. Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné,“ napsal Chvojka s tím, že proto žádá RRTV, aby tento fakt reflektovala a začala se urychleně tímto podle Chvojky „evidentním lapsem TV Nova“ zabývat.

Ortel by se tak dobře neumístil, kdyby šiřitelé dobra neobviňovali vystrašené lidi z rasismu a xenofobie

Mediální analytička Irena Ryšánková ale na svém Facebooku upozornila všechny „šiřitele dobra“, které pobouřilo překvapivě dobré umístění Ortelu, že na současné situaci mají lví podíl. Podle ní by se Ortel tak dobře v Českém slavíkovi neumístil, kdyby „šiřitelé dobra“ vytrvale neobviňovali lidi, kteří mají strach, z toho, že jsou nevzdělaní xenofobové, rasisté a fašisté.

Podle Ryšánkové lidi také utvrzují ve frustraci „kecy o tom, že by bylo lepší, aby za lid rozhodovaly elity“.

Podotkla k tomu, že si nemyslí, že až se do čela tohoto státu dostane nějaký skutečný nácek, tak že všichni ti sluníčkoví lidé a ti, kteří si o sobě z neznámého důvodu myslí, že jsou elity, si pak budou schopni přiznat část viny. „Včetně devadesáti procent politické reprezentace,“ dodala s tím, že náckovským prezidentem nebude Martin Konvička. Ten prý „jen mluví“.

Není tu nikdo, kdo by Ortelu řekl, že podobné produkce do televize nepatří

Umístění Ortelu v Českém slavíkovi se nelíbí ani komentátorovi Lidových novin Martinu Zvěřinovi. I když se snažil jeho význam ponížit tvrzením, že anketa Český slavík už dávno nezajímá polovinu národa, jako když se před pětadvaceti lety hlasovalo o Zlatém slavíkovi. „Prodeje i poslechovost hudby od té doby propadly na zlomek někdejšího počtu, takže zvítězil-li někdo letos, jeho vliv je oproti minulým slavíkům daleko slabší. Proto rozhodně nelze tvrdit, že by společnost propadla xenofobii,“ tvrdí Zvěřina.

Problémem podle něj jsou bezuzdnost a agresivní vulgarita na jedné straně, na druhé pak nedostatek odvahy říci dost. „Není tu nikdo, kdo by Ortelu řekl, že podobné produkce do televize nepatří. Obrazně řečeno, nemáme autoritu, která by jistému typu lidí dala najevo, že na veřejnosti se nevyměšuje,“ píše Zvěřina s tím, že nakonec se všichni budou spoléhat na policii, státní zástupce a represivní orgány. „Jenže to je cesta společenského regresu. Mohli bychom se dočkat prezidenta, který pije líh z putny, utírá si nos do rukávu a považuje opakování slova kunda za své lidské právo. Ale kdyby takový byl, byl by zvolen většinou, jíž tahle kultura vyhovuje?“ ptá se komentátor.

Závěrem připouští, že jako společnost jsme znejistěni přívalem uprchlíků. „V naší situaci jistě nepomůže ‚sluníčkářské pindání‘, že vše je báječné. Živit v sobě nenávist a strach je nicméně horší, protože ty už následuje jen agrese,“ varuje závěrem.

Celý text je ZDE

Zastání našel Ortel u Zagorové

Na druhou stranu Ortelu se překvapivě zastal někdo, od koho by to asi málokdo čekal. Zpěvačka Hana Zagorová. „Zrovna dnes jsem si četla texty skupiny Ortel a musím přiznat, že jsem na nich neshledala nic pohoršujícího. Ba naopak, musím s některými věcmi souhlasit. Jsou tam věci proti válce a píše se tam o Paříži, což je momentálně hodně aktuální téma,“ řekla Zagorová bulvárnímu deníku Aha!.

Chvojka: Sprosté telefonáty od neznámých lidí. To je nový level poznání

Sám Jan Chvojka se pak na sociální síti svěřil s tím, že zřejmě reakci na svůj krok podcenil. „Snad jsem měl říci, že Ortel je super a ten neumětel je Karel Gott (tak to ale naštěstí není). Odezva by byla možná menší. Sprosté telefonáty od neznámých lidi, kteří se neumějí představit, je pro mě nový level poznání,“ napsal s tím, že naštěstí je poměr negativních a pozitivních ohlasů vyrovnaný.

Štěpánek: Chvojka je hlupák

Hudebník a dlouholetý člen ODS Petr Štěpánek naopak Jana Chvojku označil za „bezkonkurenčního blbce týdne“. Chvojka je podle Štěpánka „... hlupák, jenž, ač se honosí titulem JUDr., vůbec netuší, co se píše v zákoně o vysílání a jaké jsou kompetence Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanec Chvojka totiž zaslal Radě pro vysílání podání, ve kterém si stěžuje, že se předávání cen Český slavík zúčastnila skupina Ortel,“ píše Štěpánek, který před lety skutečně byl také členem RRTV, takže lze předpokládat, že její kompetence dobře zná. „Jediná kompetence Rady pro vysílání však je dohlížet, zda se na obrazovce neobjeví nějaký nezákonný obsah. Co je nezákonný obsah, stanoví opět zákon o vysílání. A co se objevilo na obrazovce televize Nova? Skupina Ortel nakráčela na pódium, převzala stříbrného slavíka, poděkovala a zase odkráčela. Totéž se opakovalo, když si její frontman přišel převzít bronzového slavíka v kategorii zpěváků,“ vysvětlil Štěpánek a dodal: „Co je na tom nezákonného a co na tom má Rada pro vysílání zkoumat, zřejmě ví jen hloupý pan poslanec Chvojka.“

Celé znění příspěvku Ireny Ryšánkové na sociální síti:

Uvědomují si všichni ti šiřitelé dobra, pobouření umístěním Ortelu, že na tom mají lví podíl? Že kdyby vytrvale neobviňovali lidi, co mají strach (a na strach má každý právo a v tomto případě se ukazuje, že není tak zcela neoprávněný) z toho, že jsou nevzdělaní xenofobové, rasisté a fašisté, že by se to nestalo? A že kecy o tom, že by bylo lepší, aby za lid rozhodovaly elity, lidi jen utvrzují v jejich frustraci? Až se do čela tohoto státu dostane nějaký skutečný nácek – nebude to Konvička, který jen mluví – nemyslím si, že všichni ti sluníčkoví lidé a ti, kteří si o sobě z neznámého důvodu myslí, že jsou elity, si budou schopni přiznat část viny. Včetně devadesáti procent politické reprezentace.

Celé znění příspěvků Jana Chvojky na sociální síti:

Dobrý den.

Dne 28. listopadu 2015 se ve Státní opeře Praha konal galavečer divácké soutěže Český slavík Mattoni, jehož pravidla umožňují vyřadit ze soutěže ty, kdo porušují dobré mravy. Televizní přenos zajistila TV Nova. Jedním z účinkujících byl neonacista Tomáš Ortel a jeho hudební skupina Ortel, která navazuje na tvorbu Ortelovy skupiny Conflict 88 (možno dohledat na internetovém kanálu YouTube). Veřejné vystoupení skupiny Ortel, která se hlásí k Rudolfu Hessovi, Adolfu Hitlerovi a dalším zločincům a je v textech svých písní otevřeně antisemitská, antimuslimská a hlásí se jimi i k fašismu a (neo)nacismu, považuji za otřesné a odsouzeníhodné. Žádám RRTV, aby tento fakt reflektovala a začala se urychleně tímto evidentním lapsem TV Nova zabývat. Děkuji a jsem s pozdravem.

---------

Snad jsem měl říci, že Ortel je super a ten neumětel je Karel Gott (tak to ale naštěstí není). Odezva by byla možná menší. Sprosté telefonáty od neznámých lidi, co se neumí představit, je pro me nový level poznání...

Naštěstí je to 50 : 50, co se týče pozitivní x negativní odezvy

Celé znění příspěvku Petra Štěpánka na sociální síti:

Bezkonkurenční blbec týdne!

Dobře si toho člověka prohlídněte! Je to poslanec za ČSSD JUDr. Jan Chvojka. Hlupák, jenž, ač se honosí titulem JUDr., vůbec netuší, co se píše v zákoně o vysílání a jaké jsou kompetence Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Poslanec Chvojka totiž zaslal Radě pro vysílání podání, ve kterém si stěžuje, že se předávání cen Český slavík zúčastnila skupina Ortel.

Jediná kompetence Rady pro vysílání však je dohlížet, zda se na obrazovce neobjeví nějaký nezákonný obsah. Co je nezákonný obsah, stanoví opět zákon o vysílání. A co se objevilo na obrazovce televize Nova? Skupina Ortel nakráčela na pódium, převzala stříbrného slavíka, poděkovala a zase odkráčela. Totéž se opakovalo, když si její frontman přišel převzít bronzového slavíka v kategorii zpěváků.

Co je na tom nezákonného a co na tom má Rada pro vysílání zkoumat, zřejmě ví jen hloupý pan poslanec Chvojka.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…