Kundra z Respektu: ParlamentníListy.cz jsou dezinformační web. Mají prý rozdělit společnost a udělat z ní snazší terč pro Kreml

15.08.2016 19:59

Za dezinformační označil server ParlamentníListy.cz redaktor časopisu Respekt Ondřej Kundra. Učinil tak v komentáři k současné aféře, s níž se potýká jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten se prý předvedl jako přeborník ve lhaní.

Kundra z Respektu: ParlamentníListy.cz jsou dezinformační web. Mají prý rozdělit společnost a udělat z ní snazší terč pro Kreml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Všechno začalo, když deník MF Dnes vlastněný ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) upozornil na to, že v minulosti s novináři komunikovala i jakási Lucie Proutníková, která ovšem neexistuje. Skrývala se za ní nepravomocně odsouzená lobbistka Jana Mrencová, která dostávala od kraje asi 200 tisíc korun takřka za nic. Podle Kundry to však mohlo být mnohem víc. A nejen to. Podle novináře vyhazoval Hašek „statisíce z veřejných peněz za publikování pozitivních článků o sobě na dezinformačním serveru ParlamentníListy.cz“.

„Za sebeprezentaci na ParlamentníchListech.cz Hašek platil jednateli firmy JT Media Janu Tvrdoňovi, muži, který spoluzakládal konspirační proruský web Protiproud,“ píše dále Kundra. Hybnou silou Protiproudu je podle autora bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Petr Hájek, vyznavač řady konspiračních teorií včetně té, že za útokem na newyorská dvojčata v roce 2001 nestála al-Káida, ale CIA.

Ukázalo se tak, že Hašek má spojence nejen v přátelích prezidenta Miloše Zemana, ale také v některých lidech, kteří měli v minulosti blízko k exprezidentu Klausovi. Hájek je právě takovým člověkem. 

„Podle analýz evropských institucí je Protiproud součástí proruské webové platformy, kterou zastřešují zmíněné a relativně často čtené ParlamentníListy.cz," píše Kundra. "Cílem proruských webů je šíření dezinformací, které mají společnost rozdělit a učinit z ní snazší terč pro Kreml," dodává k tomu novinář.

"Dnes je tedy mnohem zřejmější, co by se s Českem dělo, kdyby se podařil puč domlouvaný na lánské schůzce s prezidentem Zemanem, po němž se měl premiérem stát Michal Hašek. I o lánské schůzce Hašek lhal, a to mnohokrát. Dokonce i v přímém televizním přenosu. Otázkou však je, proč se Haška s takto pošramocenou pověstí ČSSD nezbaví," táže se Kundra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…