Kuřáci budou chodit z hospod ven a rušit noční klid, protestoval poslanec ODS. A náměstkyně z ČSSD ho popíchla

06.09.2016 22:46

Poslanci dnes v prvním čtení schválili protikuřácký zákon. Ministerstvo však přijalo některé výjimky – například povolení elektronických cigaret či vodních dýmek v restauracích. O tom, zda tentokrát projde zákon, který minule sama koalice shodila ze stolu, se diskutovalo v pořadu Události, komentáře ČT24.

Kuřáci budou chodit z hospod ven a rušit noční klid, protestoval poslanec ODS. A náměstkyně z ČSSD ho popíchla
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Myslím si, že vše zlé je pro něco dobré. Alespoň jsme se posunuli v tom, že máme v koalici jasný názor,“ uvedla k opakovanému projednávání zákona náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD). To, že má koalice nyní již jasno, řekl i předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO). „Mám určité výhrady kvůli některým věcem, ale tento zákon již neshodím,“ dodal.

„Pro mě je to zákon, který Česká republika a priori nepotřebuje. Je čím dál více restaurací, které samy přecházejí na nekuřácké,“ oponoval k zákonu poslanec za ODS Petr Bendl. Podle něj by se vlastníkům restaurací nemělo mluvit do podnikání. 

„Vy jste poslanec za ODS a vaše pravicová vláda uzavřela úmluvu o kontrolách tabáku. Tato slova mě překvapují. Činíme jen to, k čemu se vaše vláda zavázala,“ kontrovala Arnoštová.

„Rozhodně jsme se nezavázali k tak vysokým pokutám,“ reagoval však Bendl. Spor se rozhořel také o alkoholické nápoje na sportovních akcích, které mají být omezeny. „Dokázal bych říct, že z hlediska zdravotního by mohl být zákon ještě přísnější,“ zmínil následně Vyzula elektronické cigarety a vodní dýmky.

Zákonem se podle Arnoštové má řešit i ochrana mladistvých. „A jde nám i o ochranu zaměstnanců,“ řekla.

„Problém se vynese ven. Lidé si půjdou zakouřit před hospodu, na sídliště. Budou se řešit stížnosti na noční klid. A to se dalo řešit oddělenými místnostmi,“ míní Bendl. „Ta debata je stále dokola. Technicky není možné takovouto místnost vytvořit. To by bylo tak náročné, že je vyloučená věc, aby to vyšlo. Mnohem méně lidí také půjde ven, než aby šlo do kuřárny,“ brojil proti kuřárnám naopak Vyzula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …