Kurdští obránci v Sýrii vytlačují radikály z důležitého města

14.06.2015 14:25

Kurdští bojovníci bránící sever Sýrie před radikály z Islámského státu (IS) dnes postoupili k městu Tall Abjad na turecké hranici, kudy extremisté přepravovali posily. U hranice se tísní stovky civilistů připravených uprchnout do Turecka do bezpečí.

Kurdští obránci v Sýrii vytlačují radikály z důležitého města
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle syrské exilové opozice Kurdům pomáhají v ofenzívě zahraniční koaliční letadla. Kurdské milice jsou nyní asi pět kilometrů od Tall Abjadu. Toto město leží v provincii Rakka, již IS dobyl v Sýrii jako první a učinil si z ní hlavní stan.

Podle svědků je město zcela obklíčeno a zůstalo v něm už jenom 150 členů IS. Jsou prý připraveni se stáhnout, jestliže nedostanou posily. Vedení IS v Rakce s vysláním nových bojovníků váhá, protože koaliční letadla prý oddíly IS decimují.

Jeden z kurdských bojovníků citovaný agenturou AFP řekl, že Kurdové chtějí osvobodit celou oblast syrsko-turecké hranice až po Kobani, jež kurdské milice dobyly loni. IS by tak přišel o životodárné zásobovací trasy z Turecka.

Syrský konflikt začal v roce 2011 a zemřelo v něm na 230.000 lidí. Z původního boje syrské opozice proti vládě se stala nepřehledná válka, v níž jde kromě bojů proti Damašku také o boje mezi jednotlivými skupinami radikálů. Od loňska se do bojů proti IS zapojila mezinárodní koalice, v níž jsou USA a několik arabských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…