Kurzarbeit se měl prostě opsat z Německa. Česká verze je špatně nastavená, varovala ekonomka z ČT24

10.09.2020 21:53

Vláda letos může utratit o 500 miliard korun víc, než vybere. Zaplatí z toho pomoc firmám a živnostníkům, kurzarbeit nebo příspěvek důchodcům. Peníze si ale musí půjčit, když je nevybere. Jak má ekonomická pomoc vypadat, aby vláda skutečně pomohla, prozradila v pořadu Interview na ČT24 předsedkyně Národní rozpočtové rady (NRR) Eva Zamrazilová. Upozornila, že kurzarbeit je v Česku parametricky špatně nastavený. Komentář připojila i k mimořádnému příspěvku 5 000 korun pro důchodce, který podle ní nemá ekonomické opodstatnění.

Kurzarbeit se měl prostě opsat z Německa. Česká verze je špatně nastavená, varovala ekonomka z ČT24
Foto: Hans Štembera
Popisek: Viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová

Podle Zamrazilové není již namístě hledat další podporu pro firmy a živnostníky. V tuto chvíli by podle ní bylo třeba debatovat o tom, jak konsolidovat veřejné finance pro budoucnost. „Problém bych neměla s paušální daní, není to ale tak nutná věc, aby se o ní teď mimořádně debatovalo,“ myslí si šéfka Národní rozpočtové rady.

Na dotaz, zda vláda umí správně rozlišovat, komu pomoci a komu ne, Zamrazilová podotkla, že vždy byla proti plošným opatřením, která se zavedla.

Velkou příležitostí, jak pomoci, mohl podle ní být program kurzarbeit, ovšem v případě, že by měl německou podobu: „Byla tu možnost vzít německou zákonnou úpravu a bez tvůrčích impulzů ji dát do schvalovacího procesu, to se ale neudělalo,“ uvedla s tím, že zákon je bohužel jiný, a ještě se kolem něj vedou dohady, jak vysoké mají být příspěvky na náhradu mezd.

„Prostě bych vzala německý vzor s tím, že od 1. listopadu už by tu něco mělo být a schváleno by to bylo ještě dříve. Zaměstnanci a zaměstnavatelé musejí mít nějaký jízdní řád, kudy to půjde,“ zdůraznila, že změny se u kurzarbeitu mohou dělat v průběhu.

Kurzarbeit by měl být podle Zamrazilové spuštěn automaticky, neměl by záviset na diskrečním rozhodnutí vlády, ale měl by být navázán na určitý propad zakázek. „Nelíbí se mi, že je navázán na poměrně razantní vzestup nezaměstnanosti. A má být spuštěný až po dosažení vysokého počtu nezaměstnaných,“ kroutila hlavou Zamrazilová a dodala: kurzarbeit by měl být prevencí nezaměstnanosti, ne „nesmyslně“ čekat, až nezaměstnanost vzroste o 15 procent.

Stejně tak kroutila hlavou i nad příspěvkem pět tisíc korun, který schválila vláda pro seniory v prosinci. Aby norma začala platit, musí ji projednat Parlament a podepsat prezident. „Pro tohle není ekonomické opodstatnění. Loňská valorizace důchodů byla sedmiprocentní a pokryla by i současný růst cen. Faktem je, že vždy v červenci inflace vrcholí, ceny se v souvislosti s turistikou našponují,“ připomněla Zamrazilová, že inflační vrchol má ekonomika zřejmě již za sebou.

Rozhodně nesouhlasí s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD), když říká, že argumentem je zde i mezigenerační solidarita. „Mladá generace 80., 90. let bude žít v prostředí, kdy na jednoho seniora budou pouze dva vydělávající lidé. Dnes jsou to tři vydělávající na jednoho seniora,“ zmínila, co ukazuje demografická projekce. „Tato generace bude pod obrovským finančním tlakem, aby měla vůbec úroveň důchodu, jaká je dnes,“ sdělila předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová, která se na otázku mezigenerační solidarity dívá zcela opačně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…