Kurzarbeit ve sněmovně. A možná dojde i na stavební zákon

07.05.2021 6:15

Sněmovna dnes bude schvalovat nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Pokud poslanci neupraví program jednacího dne, následovat by mělo pokračování finálního kola projednávání návrhu nového stavebního zákona. Ve středu dolní komora jeho schvalování nedokončila.

Kurzarbeit ve sněmovně. A možná dojde i na stavební zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

Aktuální návrh pravidel zkrácené práce předpokládá, že zaměstnavatelé by platili pracovníkům za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok. O podobě předlohy by mohla dolní komora hlasovat nejdříve příští týden.

Na podobě kurzarbeitu se koaliční ANO a ČSSD dlouho neshodovaly, ve hře byly různé konkurenční úpravy. Předloha se kvůli tomu ve Sněmovně vracela z finálního kola k dalšímu projednání. Nynější návrh sestavily ANO, ČSSD a KSČM.

Od nového stavebního zákona si váda slibuje zrychlení a zjednodušení stavebního řízení. Ve Sněmovně se vede spor zejména o to, zda mají všechny stavební úřady spadat pod stát, nebo zda má část z nich zůstat pod obcemi. K hlasování o osmi desítkách pozměňovacích návrhů se dolní komora zatím nedostala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…