Kvóty: Chovanec jízlivě setřel Sobotkova muže za to, co řekl o jednání v Bruselu. Je z toho mezinárodní aféra

30.09.2015 7:50

Kvůli kvótám na přerozdělení uprchlíků se dostali do sporu státní tajemník pro EU Tomáš Prouza a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O jejich přestřelce informuje deník Právo.

Kvóty: Chovanec jízlivě setřel Sobotkova muže za to, co řekl o jednání v Bruselu. Je z toho mezinárodní aféra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Podle Prouzy totiž nebylo překvapením, že při hlasování o kvótách bylo Polsko jako jediné ze zemí Visegrádské čtyřky pro kvóty. Prý to česká vláda věděla týden dopředu. Chovanec však na to konto odvětil, že Prouza je tedy asi jasnovidec.

Prouza pro Českou televizi řekl, že Poláci tu změnu názoru avizovali několik dní dopředu a Česko o ní vědělo. „Dnes jsem se ptal u příležitosti své návštěvy slovensko-ukrajinské hranice svého slovenského kolegy Roberta Kaliňáka, co názorům pana Prouzy říká. Jeho odpověď byla, že musí být jasnovidec a že by se jim na Slovensku hodil,“ odvětil k tomu Chovanec s tím, že s Kaliňákem souhlasí. „Na rozdíl od pana Prouzy jsem v Bruselu byl a na vlastní oči se přesvědčil, že pozice Polska byla nejistá až do poslední chvíle,“ doplnil.

Podle Chovance polská ministryně vnitra před hlasováním volala pravděpodobně do Varšavy, jak se zachovat. A pak zahlasovala pro.

Česká televize však v neděli také odvysílala pořad 168 hodin, ve kterém byl zachycen rozhovor Chovance s Prouzou, kdy se Chovanec Prouzy ptá, zda to opravdu český premiér věděl. „Říkali nám to dopředu,“ odvětil Prouza. Sobotka však tvrdil, ještě po jednání summitu ministrů vnitra, že jej postoj Polska zklamal, neboť se domníval, že se bude postupovat jednotně.

A celý spor je vodou na mlýn pro opozici. Předseda ODS Petr Fiala včera Sobotku obvinil, že záměrně poškodil práva ČR, když se téma kvót již neotevřelo druhý den po summitu ministrů vnitra na summitu šéfů vlád. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…