Kvóty jdou proti lidským právům v EU, udeřil Kováčik

15.09.2015 19:10

Předseda poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik zavítal do úterního Interview ČT24 a jasně konstatoval, že musejí skončit spory o to, zda má zůstat u moci syrský prezident Bašár Asad. Bez něj uprchlickou krizi nevyřešíme, konstatoval poslanec. Následně zkritizoval Západ za vojenský vývoz demokracie a EU za to, že vlastně porušuje lidská práva, když chce lidem nařizovat, kde smějí a nesmějí žít.

Kvóty jdou proti lidským právům v EU, udeřil Kováčik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Podle Kováčika je zásadní problém v tom, že uprchlická vlna neustane, dokud se nebudou řešit její příčiny. Na druhé straně je třeba říci i to, že Česko v minulosti pomohlo nemalému počtu uprchlíků z Balkánu, a zvládlo to. Současní běženci ale odmítají zůstat u nás, chtějí do Švédska nebo Německa. „Pak je kapánek v rozporu s pojetím lidských práv, aby jim EU vnucovala, kde musejí zůstat,“ podotkl Kováčik.

Z tohoto hlediska je správný postoj premiéra Bohuslava Sobotky a jeho vlády, která kvóty odmítá. Dnes by měl celý svět tlačit na zklidnění situace v Sýrii. „Je zkrátka třeba skončit s těmi spory typu Asad ano nebo Asad ne. Asad zkrátka musí být součástí tohoto řešení,“ konstatoval jasně host. Zajímavé je, že Francouzi dnes požadují naši solidaritu, když před pár lety zničili Libyi, což je jedna z příčin současné krize. Totéž platí o Spojených státech a operaci v Iráku. „Pokus o vývoz demokracie selhal.“

Současně platí, že uprchlíci, kteří budou chtít přijít k nám, mají právo na to, aby prošli azylovým řízením a bylo o jejich žádosti rozhodnuto. Už v devadesátých letech jsme nabídli pomocnou ruku občanům z Balkánu a někteří z nich tady zůstali dodnes a prospívají české ekonomice. „A zajímavé je, že většinou šlo o vyznavače islámu,“ podotkl poslanec.

Jestliže Německo začalo kontrolovat své hranice, podle Kováčika už bylo načase, ono opatření prý přichází dokonce „s křížkem po pohřbu“, tak budeme muset totéž dělat i my. Nejzásadnější ovšem je chránit vnější hranice EU.

Proč mladí Syřané prchají, místo aby bránili svou vlast se zbraní v ruce?

Jako civilizovaná země musíme pomáhat uprchlíkům, kterým jde o život, něco úplně jiného je to u ekonomických uprchlíků. Ti musejí vědět, že tu pro ně není místo. Za poněkud zvláštní pak Kováčik označil fakt, že ze Sýrie utíkají mladí muži, kteří by možná měli bránit svou vlast se zbraní v ruce proti islámským radikálům.  

Kováčik si před kamerou kladl také otázku, zda Spojeným státům vlastně nevyhovuje chaos, který v regionu panuje, např. proto, aby odtamtud zmizela evropská konkurence. A nakonec zdůraznil, že za nejefektivnější pomoc považuje přímou podporu Jordánska či Libanonu, čili zemí, které jsou tzv. první na ráně. Posílat peníze přímo tam je nejen podle Kováčika mnohem efektivnější, než platit uprchlíkům v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…