Kvůli Čechovi pohřešovanému v Libyi zatím ČR nikdo nekontaktoval

10.03.2015 7:48

Kvůli Čechovi, jehož v Libyi asi unesli islamisté, zatím Českou republiku nikdo nekontaktoval. Na místě operují česká civilní i vojenská rozvědka, řekl dnes České televizi (ČT) ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je nyní na 99 procent jisté, že českého občana spolu s dalšími lidmi v pátek unesli radikálové z libyjské odnože hnutí Islámský stát.

Kvůli Čechovi pohřešovanému v Libyi zatím ČR nikdo nekontaktoval
Foto: ČTK/AP AP
Popisek: Libyjský povstalec po dobytí sídla Muammara Kaddáfího v centru Tripolisu

Kvůli Čechovi, jehož v Libyi asi unesli islamisté, zatím Českou republiku nikdo nekontaktoval. Na místě operují česká civilní i vojenská rozvědka, řekl dnes České televizi (ČT) ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj je nyní na Česko do oblasti vyslalo dva diplomaty. Podle Zaorálka mají na místě kontakty a už si tam domlouvají schůzky. Podle něj jde ale hlavně o akci tajných služeb, a to nejen českých. 
   
Ministr v ČT zdůraznil, že nechce vyvolávat falešné naděje. "Nemám bohužel dobré zprávy ... Myslím, že situace je špatná," řekl. Je podle něj "obrovská pravděpodobnost", že ten, kdo má současnou situaci v rukou, je "brutální, zločinecká skupina" radikálů, která má na svědomí nedávné zavraždění 21 egyptských koptů. Ministr v ČT přiznal "určitý pocit bezmoci". 
   
Ze Zaorálkova vyjádření vyplynulo, že úřadům se nepodařilo kontaktovat dalšího českého občana, který je v Libyi, ale podle ministra je na úplně jiném místě, než se odehrál únos. 
   
Kromě Čecha jsou pohřešováni také čtyři Filipínci, jeden Rakušan, dva Bangladéšané a Ghaňan. K únosu se zatím nikdo nepřihlásil. Rakouská diplomacie dnes vydala zprávu, že skupina zahraničních pracovníků včetně českého občana z ropného pole Ghaní padla v pátek do rukou radikálů z hnutí Islámský stát. Česko má svého zástupce i v rakouském krizovém štábu. Ministr uvedl, že dnes hovořil o situaci s rakouským ministrem zahraničí a v úterý bude mluvit s filipínským. 
    Pohřešovaní pracovali podle listu Die Presse pro společnost VAOS (Value Added Oilfield Services), která dodává služby libyjskému ropnému sektoru. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…