Kvůli EET prý skutečně skonči stovky hospod. Pivovary to pociťují už teď

25.11.2016 7:09

Stovky menších venkovských restaurací, které nepodávají teplé jídlo, se kvůli elektronické evidenci tržeb rozhodly ukončit činnost. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Kvůli EET prý skutečně skonči stovky hospod. Pivovary to pociťují už teď
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Jak list píše, jenom největší výrobce Plzeňský Prazdroj uvedl, že pivo přestane od počátku prosince odebírat několik set podnikatelů. „Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku,“ cituje deník ředitele obchodu z Prazdroje Tomáše Mráze.

V menším měřítku podobnou situaci zaznamenaly i Pivovary Staropramen – jde řádově o pár desítek podniků. Totéž hlásí i Budějovický Budvar. „Jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomii uvedli podnikatelé zavedení EET,“ řekl listu vedoucí oddělení tuzemských prodejů Budvaru Martin Horejš.

Pro malou hospodu to znamená prodat sud navíc

List poukazuje na to, že ředitel Pivovaru Hols Vratislavice Petr Hostaš odhaduje, že pivovar může přijít o deset až 15 procent odběratelů. „Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo,“ uvedl Hostaš. Problémem pro hostinské podle něj není jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení a software. „Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, což není jednoduché,“ vysvětlil Hostaš.

List připomíná, že zvažované změny u elektronické evidence tržeb vyvolaly v těchto dnech roztržku v koalici. Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem (ANO) chce navrhnout v příštím týdnu, kdy se chystá druhé čtení zákona o dani z příjmu, aby byli z EET vyjmuti někteří živnostníci. Ti, jejichž roční tržby nepřesáhnou částku 250 tisíc. V takovém případě by se na ně vztahovala tzv. paušální daň.

I tady ale platí, že pokud tito nejmenší živnostníci podnikají v ubytovacích nebo stravovacích službách, budou muset s fiskalizací začít podle závazného plánu – od prvního prosince.

Úleva začne platit 1.dubna. Možná

Deník upozorňuje, že pokud v následujících měsících ministerstvo financí úlevu pro tuto kategorii prosadí v parlamentu, budou moci s evidencí tržeb zase skončit. Jako reálný termín se přitom předpokládá 1. duben.

Přesto se ale, jak list také píše, investicím do EET nevyhnou. A to přesto, že se jich evidence může týkat jen krátce. V tomto případě jde například jen o vesnické hospody otevřené o víkendech.

Ministr financí Andrej Babiš však soudí, že „omilostněných“ živnostníků z řad hostinských moc nebude. „Náš návrh (na změnu) se týká hlavně třetí a čtvrté fáze, jako jsou kadeřnice nebo kominíci. Ale v první fázi, tedy zejména u hospodských, jsme nepočítali, že by se jich výjimka týkala,“ řekl ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro server Aktuálně. cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…