Kvůli Kalouskovi jste mohli prohrát i život. A hazardní lobby pomáhají i policisté a státní zástupci. Náměstek "Žít Brno" Hollan se rozparádil v ČT

08.12.2015 20:34

Brněnský radní pro kulturu, sociální oblast a zdravotnictví Matěj Hollan (Žít Brno) zavítal do Úterního Interview ČT24. Popsal zde, jaká kouzla dokážou předvést hazardní lobbisté a co je třeba ještě udělat v boji s hazardem. V této věci byl velmi nekompromisní. Pochvaloval si, že se v Brně podařilo zakázat už tisíce heren a město bude ještě přísnější. Udeřil kvůli tomu na policii i na Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kvůli Kalouskovi jste mohli prohrát i život. A hazardní lobby pomáhají i policisté a státní zástupci. Náměstek "Žít Brno" Hollan se rozparádil v ČT
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Poslanci nyní ve Sněmovně řeší otázku, zda ještě více omezit kouření v restauracích i hazard.. „Hazard má velmi mnoho peněz a dokonce i vlastního senátora, který má přístup ke všem politikům,“ poznamenal náměstek. Mimo to prý lobbisté chodí i za dalšími poslanci, případně za politiky na regionální úrovni. Chodí prý i za samotným Hollanem. „Ale v Brně jim to moc nepomůže,“ konstatoval s poukazem na to, že město Brno má v této oblasti jasno. Na zrušení čeká už jen pár desítek povolení. Tisíce povolenek už byly zrušeny. Jihomoravská metropole si jde tvrdě za svým.

Osmadvacetiprocentní zdanění hazardu je ještě málo, udeřil Hollan

Bohužel některé legální herny nahradily nelegální provozovny. „A tady bych vznesl velkou výtku proti policii i státnímu zastupitelství. Dostatečně nekonají. ... Na straně českých úřadů můžeme mluvit o nezkušenosti či pomalosti, ale s nelegálními hernami lze bojovat,“ zdůrazňoval. Ví o tom své, neboť se byl podívat ve Vídni, kde s nelegálními hernami bojují účinně. Český stát to za poslední dva roky příliš nezvládá.  

Volal také po tom, aby zákon o hazardu stanovil také limity, kolik je možné jednorázově prohrát. Původně toto opatření v zákoně bylo, ale v jednu chvíli to z toho zákona záhadně vypadlo při projednávání na vládě. „To je možný výsledek tlaku lobbistů,“ popsal dál host.

Hráči by se podle jeho názoru měli povinně registrovat skrze své hráčské karty a Hollan trvá na monitorování hráčů. Jinak by následná opatření ztratila smysl. Hazard by si také zasloužil ještě vyšší zdanění – 28 procent se Hollanovi zdá málo. Více peněz by pak mělo jít na léčení závislých hráčů i na prevenci. Podle náměstka brněnského primátora není důvod k tomu, aby se z peněz z hazardu stavěly dálnice. Zdravá společnost to podle Hollana nepotřebuje. Ale pozor, jen město Brno získává z hazardu do rozpočtu desítky milionů korun.

Lidé kradou kvůli drogám a hazardu

Veškerá regulace ale bude mít smysl pouze v případě, že bude přísně regulován také hazard na síti. „Internet tu je, hazard se na něm provozovat bude a úkolem státu je, aby ty limity nastavil tak, že člověk nebude moct prohrát život,“ doplnil Hollan. V minulosti to prý bohužel možné bylo a podle hosta za to můžeme poděkovat i předsedovi TOP 09 a exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi.

„Když člověk krade, tak je to z velké části způsobeno tím, že potřebuje peníze na drogovou dávku nebo na hazardní hru. Musíme proto potírat ty příčiny,“ pokračoval v kanonádě politik. Uživatelům drog musíme umožnit přístup k legálním substituentům. Lidé tak budou dál užívat, ale už kvůli tomu nebudou muset krást, udrží si práci, budou se moct vzdělávat a tak podobně.

Nakonec se Hollan vyjádřil i k rozpočtu města Brna. Na příští rok jihomoravská metropole připravila rozpočet s téměř miliardovým schodkem. Náměstek to zdůvodňoval tím, že město posune kupředu jen investování.

Aby investice nepadly na nesmyslné projekty, Hollan prý jezdil po Evropě a učil se, jak je dělat. Nic na tom nehodlá změnit ani v budoucnu. To je vzkaz pro opoziční politiky např. z TOP 09, kteří poukazovali na to, že Hollan za veřejné peníze cestuje až příliš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …