Kvůli církvím nemusí být dost peněz na důchody, varuje Gajdůšková

21.11.2013 14:40

Místopředsedkyně Senátu a členka vládního vyjednávacího týmu ČSSD Alena Gajdůšková je přesvědčena, že církve samy vycouvají ze stávajících pozic o finančním vyrovnání mezi státem a církvemi. Podle sociální demokracie by církve měly ustoupit. Jinak by prý kvůli nim mohly chybět peníze například na důchody či na vědu a výzkum.

Kvůli církvím nemusí být dost peněz na důchody, varuje Gajdůšková
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

„Věřím tomu, že ze strany církví bude vstřícnost, že si jsou vědomy i názoru veřejnosti a role, kterou ve společnosti mají. Ta úloha je nastavovat etická a morální pravidla, dělat službu v sociální oblasti a jiné,“ poznamenává Gajdůšková v rozhovoru pro server Aktuálně.cz. Podle názoru senátorky je také třeba prosadit roční moratorium na vydávání majetku církvím, aby bylo možné jasně říci, co bude vydáváno. Stranou nesmí zůstat ani skutečnost, že zákon k vyrovnání státu s církvemi přistupuje jinak než k jiným restituentům. K církvím se prý chová velkoryseji.

Vládnímu angažmá by se nebránila

Odmítla ale prozradit, co se bude dít v okamžiku, když církve požadavky ČSSD odmítnou. Podle jejího názoru není vhodné před jednáním s církvemi rozkrývat další možné kroky. Církve by si podle Gajdůškové měly také uvědomit, že vyplácení peněz může znamenat překážku pro navýšení finančních toků do školství, vědy a výzkumu či do důchodového systému. Jednat by se tedy mělo i o tom, zda se finanční složka vyrovnání definitivně sníží, nebo alespoň dojde k odkladu splácení na dobu, než na tom bude stát lépe.

„Teď nám jde o to, abychom nezpůsobili další křivdy. I třeba tím, že nebude na valorizaci důchodů, protože vyplácíme církve. Nebo že nebude na podporu vědy nebo podporu rodin s dětmi, protože vyplácíme církve v hospodářské situ.aci, v jaké republika je,“ varuje místopředsedkyně horní komory. Předseda strany a pravděpodobný příštím premiér o těchto otázkách s církvemi právě jedná.

V rozhovoru také prozrazuje, že jsou zatím otevřena vyjednávání jak o obsazení pozic ve sněmovně, tak o obsazení vládních křesel. Sociální demokracie dál dává najevo, že stojí o post předsedy sněmovny a sama Gajdůšková nevylučuje, že by mohla obsadit některé z ministerských křesel. Má prý zkušenosti ze soukromé sféry i z parlamentního působení a pokud bude vyzvána k účasti ve vládě, bránit se nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…