Kvůli dotacím by tady mohla být ve vazbě celá republika, říká Aleš Hušák

15.05.2017 16:00

Někdejší ředitel Sazky Aleš Hušák, jenž firmu přivedl ke hraně ekonomické propasti, se rozpovídal v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz. Mimo jiné sdělil, že se Sazka dostala do konkurzu kvůli tomu, že odmítl jít na ruku politikům.

Kvůli dotacím by tady mohla být ve vazbě celá republika, říká Aleš Hušák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

„Pád Sazky začal, když se u mě jeden nejmenovaný sportovní funkcionář objednal na oběd a řekl mi: ‚Když té naší partaji přihrajete nějaké peníze, můžeme se bavit o dalších věcech. Pokud to odmítnete, skončíte.‘ To se stalo,“ zavzpomínal na svá poslední léta v Sazce Hušák.

A jak se dívá na současnou dotační aféru, ve které hrají roli Fotbalová asociace ČR a její šéf Miroslav Pelta? Na veřejnost se dostaly informace, že dotace pro fotbal dohadoval Pelta v pronajatém bytě. Hušák k tomu poznamenal, že toto se v českém sportu děje už nějaký čas. Podle vlastních slov to nepovažuje za správné, ale je to realita, ve které se sportovní funkcionáři a politici pohybují. Obdobné diskuse se prý vedly, když byla řeč o olympiádě a jiných sportovních akcích.

Teď čelí český sport a především sportovní svazy velkému skandálu vyčíslenému asi na půl miliardy korun. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) kvůli tomuto skandálu nabídla rezignaci.

„Kdyby to nebylo k pláči a kdyby to nebylo zoufalé, tak bych mohl říci, že je to důkaz toho, kam to dovedli čtyři roky po puči proti tehdejšímu sportovnímu vedení pučisté. To je výsledek jejich práce, ale bohužel to dopadá na normální lidi,“ prohlásil Hušák.

Celý pořad naleznete zde.         

„Ať už si myslím o tom skandálu, který je teď na stole, cokoli, ať už si myslím cokoli o těch lidech, a jeden z nich mi velmi ublížil, jako právník ctím presumpci neviny a dívám se na to zpovzdálí, protože jestli opravdu bude trestné to, že někdo někde domlouval dotace, ať už v bytě, v kanceláři nebo v parku, tak to půjde do cely předběžného zadržení celá Česká republika, protože takhle se v této zemi domlouvají dotace,“ prohlásil host. „Tak se to dělá i v kultuře. Když chce nějaký umělec získat grant, rozdává lístky na představení zadarmo,“ doplnil.

Různé skandály se přece objevují i u velkého světového fotbalu

Lidé jako sociální demokrat Miroslav Jansta, šéf České unie sportu, měli čtyři roky na to, aby něco změnili, ale mnoho pro to neudělali. Vina ale neleží jen na Janstovi a jemu podobných, ale také na politicích, kteří se každé čtyři roky mění a každý má trochu jinou koncepci pro sport, a pak se těžko koncepčně plánuje. Lidé jako (Karel) Březina či (Petr Hulínský) se podle Hušáka „schovávají pod stolem, aby na ně nebylo moc vidět“.

Navzdory tomu, že budování O2 Arény přivedlo sázkařský gigant ke kolapsu, Hušák je na projekt hrdý. „Jsem rád, jsem na ni pyšný, že jsme ji postavili,“ řekl a shrnul, že se novým majitelům daří plnit její kapacity. „Funguje dobře, je obsazená,“ dodal.

Má také jistý recept na udržení peněz v České republice. Jde o jednoduchý princip, který říká: my jsme ti pomohli na počátku sportovní kariéry a ty teď sportuješ třeba ve Velké Británii, Francii nebo jinde, ale daně ze své činnosti budeš odvádět v Česku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…