Kvůli dotacím opět padají hlavy. Skončil ministerský náměstek

30.09.2013 21:05

Martin Frélich, náměstek pro sekci fondů EU, ekonomiky a politiky životního prostředí, se musel se svou funkcí v pondělí rozloučit. Odvolal ho ministr životního prostředí Tomáš Podivínský.

Kvůli dotacím opět padají hlavy. Skončil ministerský náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

"Po debatách na vládě a diskusích na Ministerstvu životního prostředí (MŽP) o stavu stávajícího programu a přípravách nového jsem se rozhodl učinit v sekci, která má evropské fondy na starosti, personální změny,“ řekl médiím Podivínský. Podle dostupných informací Frélicha odvolal proto, že nebyl spokojený se stavem čerpání operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

Problémem měla být i příprava programu na období 2014-2020. Česká republika měla možnost získat z evropských peněz až 147 miliard korun, vypadá to ale, že se jí nepodaří dočerpat až deset miliard. První programové období, které má pomoci zlepšit životní prostředí a nastartovat v České republice ekologické projekty, běží od roku 2007 do konce letošního roku.

Složitá byrokracie je kamenem úrazu

Na vině je podle Podivínského i byrokracie. "OPŽP je jeden z nejvíce byrokraticky náročných programů v České republice. Ne-li vůbec nejsložitější. V současné době spěje program do svého finále a už teď je jasné, že peníze, které nevyčerpáme, budou v řádu miliard. Akcelerační opatření nastavená náměstkem Jakubem Kulíškem, který bohužel loni v létě tragicky zahynul, je potřeba zintenzivnit, a zmírnit tak ztráty operačního programu," dodává ministr.

reklama

autor: ane

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…