Kvůli ebole se zavede kontrola pasažérů přilétajících do Prahy

15.10.2014 20:10

Bezpečnostní rada státu kvůli epidemii eboly dnes schválila zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy. Rozhodla také o aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně, které by sloužilo jako záložní nemocnice s osmi lůžky pro pacienty s ebolou. Po jednání rady to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kvůli ebole se zavede kontrola pasažérů přilétajících do Prahy
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k plánované kontrole řekl, že cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.

"Nepůjde určitě o odběr krve," zdůraznil Němeček s tím, že laboratorní vyšetření by muselo provést specializované zařízení v Německu. Zavedení kontrol bude mít podle Němečka formu nařízení hlavního hygienika, vydáno bude v pondělí a uplatňováno začne být zřejmě od následujícího dne. V současné době na letišti stálá epidemiologická služba není, epidemiologové jsou přivoláváni v případě potřeby.  

Zprovoznění zdravotnického zařízení v Těchoníně podle ministra bude záležitostí týdnů. Armáda dostatkem kvalifikovaných pracovníků nedisponuje, bude tedy nutné zajistit personální kapacity. Civilní personál bude nutné shromáždit, aby si zařízení vyzkoušel. Následně by byl pouze v pohotovosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…