Kvůli hmyzím škůdcům hrozí Rusko českým vývozcům květin embargem

19.08.2015 15:11

Ruská veterinární a fytosanitární inspekce dnes pohrozila českým vývozcům květin embargem a obvinila je, že navzdory varování dál přeprodávají do Ruska závadné řezané květiny z Nizozemska. Služba se podle agentury Interfax o dalších krocích rozhodne v nejbližších dnech. Moskva prý má u nizozemských květin problém s hmyzími škůdci.

Kvůli hmyzím škůdcům hrozí Rusko českým vývozcům květin embargem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Ruský úřad Rosselchoznadzor možná zakáže dodávky květin z řady evropských zemí, především ze Slovenska a Česka, protože dále certifikují nebezpečné květiny z Nizozemska, řekl dnes agentuře Interfax šéf ruské inspekce Sergej Dankvert. V nejbližších dnech prý služba vyhodnotí zjištěné nedostatky a oznámí své výhrady.

„Nebudeme od nich přijímat žádné dokumenty, takže bude platit zákaz dovozu rostlinné produkce s jejich dokumenty. Květiny určené pro Rusko nebudou moci certifikovat,“ řekl Dankvert.

Rusko počátkem srpna fakticky rozhodlo o zákazu dovozu nizozemských řezaných květin. Rozhodnutí zdůvodnilo problémy s hmyzími škůdci. Podle nizozemských komentářů ale může být krok spojen se sporem ohledně sestřelení malajsijského dopravního letadla nad ukrajinským Donbasem loni v červenci. Z útoku na civilní letoun, v němž cestovali převážně Nizozemci, obviňuje nizozemská vláda východoukrajinské povstalce podporované Moskvou.

Rusko ještě koncem července vyzvalo české, slovenské, polské, pobaltské, maďarské a bulharské úřady, aby při reexportu nizozemských květin do Ruska nevydávaly nutná fytosanitární osvědčení. Český Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) po vydání ruského zákazu oznámil, že osvědčení na nizozemskou produkci mířící do Ruska vydávat nebude.

Rosselchoznadzor si ale v dnešním prohlášení stěžuje, že úřady evropských zemí včetně Česka závazek neplní. „Navzdory naší prosbě pokračují dál v certifikaci nizozemských květin. Takže i my budeme pokračovat dál, a pokud znovu zjistíme porušení pravidel, zavedeme omezení na dovoz květin z těchto zemí,“ řekl Interfaxu Dankvert. Dodal, že Polsko, Litva a Lotyšsko už souhlasily s tím, že zahájí v otázce dovozu květin s Moskvou konzultace.

Rosselchozdnadzor podle ruských médií dostává stížnosti na kvalitu nizozemských květin, které prý vyvolávají alergické reakce ruských zákazníků. Přítomnost škůdců byla odhalena téměř ve stovce případů. Sergej Dankvert dnes novinářům řekl, že nizozemští pěstitelé slíbili nasadit proti škůdcům účinné pesticidy.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…