Kvůli homosexuálům vyžadujícím respekt došlo v rádiu na drsná slova proti katolické církvi i Čunkovi

07.08.2017 17:40

V Praze celý týden poběží festival Prague Pride, který propaguje práva sexuálních menšin. Má tento festival ještě své opodstatnění, nebo už je v podstatě zbytečný, protože v České republice nejsou sexuální menšiny diskriminovány? V pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu se na to veterána českého hnutí za rovnoprávnost homosexuálů Jiřího Hromady zeptal moderátor Jan Moláček.

Kvůli homosexuálům vyžadujícím respekt došlo v rádiu na drsná slova proti katolické církvi i Čunkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Hromada zavzpomínal na počátky devadesátých let, kdy měli homosexuálové řadu přání, ale jali se je prosazovat teprve postupně. Když byl v novém tisíciletí přijat zákon o registrovaném partnerství, zdálo se, že je snaha úspěšně završena. Byla to velká změna, protože za komunistů žili homosexuálové v ústraní.  

Ani dnes to ještě není dokonalé. Většinová společnost je sice k sexuálním menšinám tolerantní, ale tolerance nemá stejnou váhu jako respekt. „Tím říkám, že já jsem ten skvělý, protože já vás toleruji, i když si to nezasloužíte,“ popsal rozdíl Hromada.

Zmínil i zlínského hejtmana a senátora Jiřího Čunka. Hejtman a případně i katolická církev proti homosexuálům důrazně vystupují, ale je to přitom katolická církev, která má na kontě řadu sexuálních skandálů. „V Praze je na 40 gay a lesbických podniků a nečtu v novinách, že by tam byly nějaké skandály,“ uvedl host.

Osobně by byl rád, kdyby se podařily prosadit do zákona o registrovaném partnerství adopce dětí nebo vdovský důchod, netrvá ale na tom, aby bylo registrované partnerství postaveno na roveň klasickému manželství. Na adopcích trvá už s ohledem na to, že dětské domovy v České republice jsou plné dětí, které si zaslouží vyrůstat v rodinách, a to i v rodinách homosexuálů. „My tu konzervativní hodnotu chceme stvrdit,“ poznamenal s poukazem na institut rodiny.

Je mu ale trochu líto, jak o Prague Pride informují česká, především komerční média, která zdůrazňují některé křiklavé momenty jako třeba muže oblečené v latexu, ale už neberou v potaz ty tisíce lidí, kteří v klidu kráčejí v průvodu a chtějí jen dát najevo svůj názor. V průvodu nechybějí ani maminky s kočárky, ale toho si média moc nevšímají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…