Kvůli koronaviru bojují o přežití a už nyní se na ně prý chystá „rána z milosti". Restaurace a hospody se bouří proti...

31.03.2020 17:52

Hospody a jídelny v Česku bojují kvůli koronaviru o přežití. Ohroženo kvůli přísným vládním opatřením může být více než 21 tisíc podniků, uvádí zpráva agentury Bisnode. Odvětví, ve kterém pracují desetitisíce, se prý doslova otřásá v základech.

Kvůli koronaviru bojují o přežití a už nyní se na ně prý chystá „rána z milosti". Restaurace a hospody se bouří proti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Omezení otevírací doby stravovacích zařízení od 6:00 do 20:00 v rámci prevence na epidemii koronaviru. Později vyšlo nařízení na zavření provozoven úplně

Zákaz provozu kvůli koronaviru. Od poloviny března (14. 3) jsou v Česku kvůli epidemii zavřené hospody, kavárny a restaurace. Stravovací zařízení tak doslova bojují o přežití. V prvních dnech po zákazu jejich příjmy poklesly až o 90 procent.

Podle agentury Bisnode je v současnosti ohroženo na 21 592 restaurací, kaváren a bister. A to je největší počet ohrožených subjektů za poslední desetiletí. Podle Lindy Nejezchlebové, předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZams) pracuje v segmentu ubytování, restaurací, a pohostinství celkem 200 tisíc zaměstnanců a to celkem ve 20 tisíc provozech.   

Restauracím v Česku se za posledních deset let dařilo. Podle Bisnode se jejich počet dokonce zdvojnásobil. „Zlatá léta" ovšem skončila loni. V roce 2019 bylo založeno jen 1445 nových podniků, což bylo nejméně od roku 2014.

Gastronomický byznys je vysoce konkurenční. Dostatečné finanční rezervy má vybudované jen menšina podniků. Někteří provozovatelé hospod a restaurací rovněž jen těžko nesli nová opatření Babišovy vlády, jako byl například plošný zákaz kouření nebo zavedení elektronické evidence tržeb.  

Podle Nejezchlebové je už nyní jisté, že některé z restaurací či hospod současná opatření proti koronaviru nepřežijí (více uvedla Nejezchlebová v rozhovoru na webu ParlamentníListy.cz ZDE). Už v prvních dnech po zákazu provozu byly výpadky v příjmech restauračních zařízení takřka absolutní. Podle sdružení ProZams dosahuje sektor restaurací, jídelen a kantýn odhadovaných ročních tržeb kolem 153 miliard korun. Každý měsíc tak pro celé odvětví znamená výpadek skoro třinácti miliard, uvedla Nejezchlebová. Restaurace mají rovněž nedostatečné finanční rezervy na to, aby současnou krizi přežily.

Sdružení rovněž upozorňuje, že se na české hospody chystá takzvaný „stravenkový paušál". Ten by měl přinést nahrazení stravenek finančním obnosem od zaměstnavatele, který by byl částečně osvobozen od daní a povinných odvodů.  

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Podle ProZams to ale „po potížích s nouzovým stavem a stávající situací na pokraji finančního vyčerpání může být pro existenci hospod, jídelen a restaurací pomyslná „poslední rána".

Více než 500 provozovatelů gastronomických zařízení již nyní podepsalo výzvu proti zavedení stravovacího paušálu, uvedlo ProZams. Podepsalo ji celkem 536 majitelů či provozovatelů více než tisícovky hospod, bister a kantýn s dohromady takřka 10 tisíci zaměstnanci. „Restaurace jsou nyní pod obrovským ekonomickým tlakem. Nikdo neví, jak dlouho uzavření provozoven potrvá," uvedla Nejezchlebová.  

Návrh na stravovací paušál aktuálně prochází připomínkovým řízením. Tripartita vzhledem k aktuální situaci kvůli koronaviru požádalo o jeho prodloužení. Návrhu ovšem nevyhovělo ministerstvo financí. Zatím se počítá s tím, že systém bude nějakou dobu fungovat paralelně vedle stravenek.  

Mezi provozovateli gastronomických zařízení existuje obava, že pokud zaměstnanci místo stravenek dostanou na jídlo daňově zvýhodněné peníze, mohli by přes poledne přestat chodit do restaurací a jídelen. Namísto toho si mohou nosit jídlo z domova a ušetřené peníze použijí na jiné účely, než je stravování. Z toho by pak plynuly nižší tržby pro jídelny a restaurace. Podle studie Institutu oceňování majetku VŠE v Praze až 22 procent tržeb v sektoru stravování zajišťuje podpora stravování zaměstnanců. V některých restauracích se pak jedná až o polovinu veškerého prodeje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…