Kvůli měnové intervenci ČNB přijdou České dráhy o víc jak 300 milionů korun

24.11.2013 16:50

Objednávky na nové vozy, jako i další nákupy, mají České dráhy uzavřené v eurech. Po nedávné intervenci České národní banky proti koruně jejich cena vzrostla o 311 milionů korun. Pokud by kurz stoupl na 28 korun za jedno euro, jak se v posledních dnech spekuluje, ztráta by ještě vzrostla – o dalších 200 milionů korun.

Kvůli měnové intervenci ČNB přijdou České dráhy o víc jak 300 milionů korun
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Jak sdělil generální ředitel společnosti České dráhy Dalibor Zelený v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, za celý letošní rok by hospodaření skupiny mělo skončit ztrátou o přibližné výši půl miliardy korun. Napsal to internetový portál deníku E15.

„Kvůli měnové intervenci ČNB mateřská společnost České dráhy přijde o 311 milionů korun, o které jí letos vzrostou náklady. V eurech totiž více nakupuje, než má výnosů v této měně,“ uvedl generální ředitel Zelený s tím, že půjde o účetní ztrátu ze změn kurzu. „Pokud by byl kurz koruny ještě vyšší, tedy 28 korun za euro, tak by naše ztráta byla ještě o 200 milionů korun vyšší,“ doplnil.

Meziroční nárůst ztráty skupiny ČD činí šestnáct miliard korun. Na výsledku se podepisují především investice spojené s nákupem a obnovou vozového parku, uvedl deník.

reklama

autor: jma

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…