Kvůli prodeji zbraní z ministerstva nikdo do vazby nepůjde

05.03.2015 8:51

Žalobci nenavrhli vazbu pro čtyři obviněné v kauze nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. Jejich vyšetřování bude pokračovat na svobodě. ČTK to dnes sdělil žalobce pražského vrchního státního zastupitelství Pavel Prygl. Policie případ vyšetřuje údajně kvůli prodeji vojenského materiálu či náhradních dílů.

Kvůli prodeji zbraní z ministerstva nikdo do vazby nepůjde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Podle informací, které v minulých dnech zveřejnila tuzemská média, mezi obviněné patří bývalý ředitel VOP CZ v Šenově u Nového Jičína Adolf Veřmiřovský a exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Policie stíhá také brigádního generála Vladimíra Halenku, který velí veškeré české vojenské logistice.

"Jelikož policejní orgány dokončily pro tuto fázi řízení potřebné úkony a jejich provedením rozptýlily obavu z možného maření vyšetřování samotnými obviněnými, byli ze zadržení propuštěni," napsal ČTK Prygl. Stíhání obviněných tak bude pokračovat na svobodě.

Vyšetřování se podle informací ČTK týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů k ní ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci údajně věci prodali za nižší ceny, než za které je prodat mohli.

Policie kvůli případu provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada. Z této společnosti dosud nikdo obviněn nebyl. Ve středu byl u výslechu také bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. Podle jeho advokáta Petra Kočího byl po podání vysvětlení propuštěn a v kauze obviněn nebyl.

Pražské vrchní státní zastupitelství v úterý informovalo, že obvinění měli spáchat trestné činy porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby - některé dokonané, některé ve stadiu pokusu. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku hrozí dva až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby pět až 12 let vězení. Oba trestné činy jsou posuzovány podle paragrafu, který říká, že podezřelí způsobili "značnou škodu".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …