Kvůli služebnímu zákonu musí vzniknout generální ředitelství, tvrdí Sobotka

04.08.2014 17:03

Generální ředitelství státní služby je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nezbytnou součástí funkčního služebního zákona. Řekl to v pondělí novinářům po schůzce s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, který je naopak proti vzniku tohoto úřadu. I proto je otázkou, jakou šanci na úspěch mají nadcházející jednání mezi vládou a opozicí o služebním zákonu. Sobotka by chtěl mít o dalším postupu jasno v pátek.

Kvůli služebnímu zákonu musí vzniknout generální ředitelství, tvrdí Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

„Já myslím, že generální ředitelství je nezbytně nutný nástroj k tomu, abychom tady měli funkční zákon o státní službě, abychom si na státní službu jenom nehráli," řekl novinářům Sobotka. Vypreparování tohoto úřadu z návrhu by podle něj mohlo způsobit řetězec legislativních komplikací.

Kalousek: Jasně jsme si vysvětlili svá stanoviska a priority

Pondělní jednání s Kalouskem označil ministerský předseda především za přípravu na večerní schůzku zástupců všech sněmovních stran. Podobně hovořil Kalousek. „Samozřejmě, že jsme se nedostali vůbec k žádným závěrům. Ale využili jsme ten čas k tomu, abychom si jasně vysvětlili stanoviska, vzájemné priority," řekl novinářům s tím, že premiér jeho argumentům naslouchal velmi pozorně.

I proto není prý úplný pesimista, pokud jde o další jednání. Ta podle obou politiků poběží nejspíš i v dalších dnech. „Já si myslím, že bychom měli voličům a občanům dát jasný signál v pátek na jednání Poslanecké sněmovny," uvedl ke svému očekávání Sobotka. Zdůraznil také, že Česko nechystá žádné jednání s Unií o možném odložení účinnosti služebního zákona za 1. leden příštího roku.

Ještě před večerní schůzkou Sobotku čeká jednání se zástupci Rekonstrukce státu, která přijetí služebního zákona požaduje, a členy koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…