Kvůli únorové vyostřené sněmovní debatě čelí podnětu Volný, Birke a Ferjenčík

23.02.2019 12:50

Kvůli vyostřené sněmovní debatě v souvislosti s cizineckou novelou začátkem února dostal sněmovní mandátový a imunitní výbor podněty k zahájení disciplinárního řízení hned na tři poslance. Vedle Lubomíra Volného (SPD) jim čelí podle informací z výboru Jan Birke (ČSSD) a Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Výbor by se mohl podněty zabývat začátkem března.

Kvůli únorové vyostřené sněmovní debatě čelí podnětu Volný, Birke a Ferjenčík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Ferjenčík

Na Volného podala podnět desítka poslanců z KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Birke a Ferjenčík naopak čelí stížnosti od poslanců SPD Tomia Okamury. Podle některých členů výboru jsou podněty obecné a příliš konkrétních informací neobsahují.

Například Ferjenčík údajně na Volného, když řečnil u pultíku, pokřikoval. „Je to nesmysl, nic jsem nekřičel. Podle mě si to úplně vymysleli, aby zamaskovali, že jejich příznivec udělal teroristický útok a snaží se to hodit na opozici, což je úplně absurdní,“ řekl ČTK Ferjenčík. Piráti podle něho nyní vyjednávají o tom, aby Volný skončil v čele podvýboru pro regionální školství.

Právě při jednom z Volného projevů se v jednacím sále ozývaly smích, výkřiky a následně i bušení do lavic. Volný v reakci na slova ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) o tom, že posledním odsouzeným za terorismus v Česku byl senior Jaromír Balda, sympatizant hnutí Tomia Okamury, prohlásil, že za případem stojí takzvaní vítači. „Jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu. Protože vy jste ho vyděsili reálnou možností toho, že tady bude spáchán teroristický útok,“ řekl Volný.

Jan Birke (ČSSD) na něho, jak později uvedl, pokřikoval, aby „toho už nechal“. Stenozáznam to nejprve zachytil jako Birkeho výzvu ke konfrontaci, nyní už v něm stojí, že „poslanec Birke reaguje z pléna“. Volný Birkemu údajně řekl, aby „šel ven“ a následně ho nařkl z toho, že „agresivní“ situaci vyvolal poslanec ČSSD „svým primitivismem“. Birke se mu v další debatě za pokřikování z lavice omluvil. Volný následně naznačil, že slova, aby šel ven, neznamenala výzvu k fyzické konfrontaci, jak si je někteří poslanci vyložili. Odvolával se na poměrně časté nabádání předsedajících k tomu, aby poslanci, kteří mezi sebou debatují v sále a ruší vystupující, si to šli vyříkat ven.

Poslanec ODS Václav Klaus tehdy v přímo od řečnického pultu jmenoval výrazy, které podle něho na adresu Volného ze sálu zaznívaly. „Já jsem viděl řvát s brunátným výrazem některé poslance: Ksindle, šmejde, lháři a podobně. A na to reagovala replika ‚pojď ven‘,“ řekl.

Imunitní výbor rozhodne, zda s poslanci čelícím podnětům zahájí řízení, nebo ne. Výsledkem případného řízení může být peněžitý postih až do výše jednoho poslaneckého platu. Proti verdiktu je možné odvolání ke sněmovnímu plénu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…