Kvůli uprchlíkům nám mohou chybět policisté, varuje policejní prezident

19.06.2015 20:02

Policejní prezident Tomáš Tuhý pronesl v rozhovoru pro Aktuálně.cz závažná slova. Strážci zákona se prý zaměřují na běžence přecházející přes české území. V poslední době se o uprchlících mluví stále víc, takže česká veřejnost práci bezpečnostních složek ocení. Problém ovšem je, že by policie mohla chybět na jiných místech, kde může být páchána trestná činnost.

Kvůli uprchlíkům nám mohou chybět policisté, varuje policejní prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

„Krátkodobě jsme schopni si bezpečnost v rámci pohraničních teritorií zajistit. Ale pokud by to bylo dlouhodobě, tak to samozřejmě ovlivní výkon služby uvnitř České republiky. Museli bychom ty kapacity odněkud přesunovat. Ale materiál, který právě projednala vláda, o rozvoji policie a navýšení početních stavů zohledňuje i tuto situaci. My předpokládáme, že pokud to vláda nyní má jako svou prioritu, tak dojde i k navrhovanému zvýšení počtu policistů,“ konstatoval policejní prezident.

Pokud jde o zachytávání uprchlíků v Česku, Tuhý nechce prozrazovat podrobnosti, aby snad běžencům neporadil jak zintenzivněné kontroly obejít. Přiznává také, že kvůli celkovým výcvikovým kapacitám v zemi chvíli potrvá, než budou vycvičeni noví policisté. V Česku prý zvládneme vycvičit na 1600 nových policistů rok co rok. Rychleji to není možné. „A ani by nebylo reálné jich tolik nabrat s ohledem na to, že filtrem přijímacího řízení projdou sotva dva uchazeči z deseti,“ upozornil nejmocnější strážce zákona v ČR.

Jestliže ale veřejnost stojí o nějaké další informace k uprchlíkům, může si počkat na příští týden, kdy bude k tématu zveřejněna zpráva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…