Kyberbezpečnost: Proces víc než program

22.03.2021 12:55

Naprostá většina organizací se bez digitálních technologií v mnoha směrech rozhodně neobejde – tvrzení, které by si dovolil rozporovat jen málokdo. Poslední rok nám uštědřil a možná ještě uštědří nezapomenutelnou lekci o důležitosti elektronické komunikace. Jako klíčové se tak stále více ukazuje i téma nastavení IT procesů. Jeho správnost a transparentnost se již stává standardem. I přes fakt, že principy zakořeněné v metodice ITIL a ISO 20000 nikdy nebyly legislativní povinností, zjistili jsme, že pokud se budeme řídit v nich uvedenými zásadami, zajistíme lepší fungování ICT, a tedy i plynulý chod organizace. Kromě přínosů s sebou digitalizace však nese i hrozby – na to už se nezřídka zapomíná.

Kyberbezpečnost: Proces víc než program
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Fungující organizace je bezpečná organizace

Kybernetická bezpečnost rozhodně není pouhou legislativní povinností, jde o existenční nutnost pro chod organizací jakéhokoliv typu i velikosti. Odcizená, znehodnocená, změněná zašifrovaná nebo znepřístupněná data – scénáře, které si chce málokdo připustit, ale dějí se dnes a denně. V řadě společností vedly například k paralýze výroby, logistiky nebo komunikace a obrovským finančním nákladům vynaloženým na obnovu, pokud vůbec byla možná. Konce však mohou být ještě děsivější. Takové ochromení činnosti nemocnice nebo úřadu (např.: zastavení vydávání osobních dokladů, přerušení výkonu zdravotních služeb, poškození zdravotní dokumentace) nebo pozastavení dodávky energií, vody, telekomunikačních služeb či zneužití osobních údajů. To pak připadá v úvahu nejen finanční ztráta organizace, ale i dopad na obyvatelstvo.
 
Nemusí se však vždy jednat pouze o viry či cílené nebo plošné kybernetické útoky. Hrůzostrašné konce mohou nastat i při chybě způsobené nedostatečným proškolením personálu, požárem nebo jinou živelnou katastrofou, která IT infrastrukturu organizace zasáhne. A to už se dostáváme k dalšímu problému – velkému počtu organizací, ve kterých panuje přesvědčení o jejich naprostém kyberbezpečí stojícím na argumentu: „Platíme si drahý antivirový program, který je pravidelně aktualizovaný a má jej každý uživatel na svém počítači.“ 
 

Nastavení procesů místo řešení následků

Při pátrání po tom, co je důležité chránit a jakým způsobem, je klíčové mít na paměti, že velikost vynaloženého úsilí a investic do bezpečnosti musí odpovídat hodnotě aktiv organizace a míře možných rizik (dopadů a zranitelností).
 
Obrázek: Investice do bezpečnosti by měly odpovídat hodnotě aktiv a míře možných rizik
 
 
Je možné zkusit se zorientovat ve vodách definice a hodnocení aktiv, identifikace hrozeb, zranitelností a rizik, mechanismů auditu kybernetické bezpečnosti, souvisejících legislativních předpisů a norem, nebo plánů zvládání rizik. Mnohem snadnější je však využití již existujících nástrojů, které všechny zmíněné oblasti i řadu dalších pokryjí. Příkladem je aplikace CSA (www.gordiccybersec.cz), která k problematice přistupuje systémově a dlouhodobě (včetně metodické a legislativní podpory) – což je ostatně pro ochranu aktiv organizace jediná správná cesta.
 
Obrázek:Ukázka z aplikace CSA zobrazující schéma závislostí a výsledných hodnot rizik
 

10 „P“ kybernetické bezpečnosti 

A jestli byla ve vaší organizaci kyberbezpečnost doteď na druhé nebo ještě vzdálenější koleji a nemáte tušení, kde nyní začít, možná vás nasměrují základní preventivní kroky pro rychlou pomoc v oblasti kybernetické bezpečnosti shrnuté do následujících 10 „P“:
 
  1. Pravidelná školení, cvičení a systematické vzdělávání personálu a managementu
  2. Přívětivá a dostupná osvěta pro personál a management
  3.  Proaktivní studium a využívání odborných i osvětových portálů, médií a konferencí
  4. Profesionální ICT personál a management
  5. Povinná nebo přiměřená realizace opatření vyplývajících ze Zákona o kybernetické bezpečnosti
  6. Praktikování zavedení a udržování systému bezpečnosti informací (ISMS)
  7. Permanentní zlepšování kybernetické bezpečnosti a jeho systematické řízení
  8. Používání a pravidelná údržba a aktualizace bezpečného systémového, bezpečnostního a aplikačního programového a technického vybavení
  9. Pravidelné a bezpečné zálohy všech dat, ukládané odděleně od vlastní sítě
  10. Preventivní a rychlá realizace ověřených a doporučených praktik
 
Autor: František Janů – projektový manažer společnosti Gordic, sekce kybernetická bezpečnost
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Komerční článek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…