Kyberútok. Na Hřiba a Maláčovou. Data nebyla poškozena, ujistil primátor

05.03.2021 8:02

Systém veřejné správy čelil ve čtvrtek hackerskému útoku, oznámil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Data magistrátu při něm nebyla poškozena. Hackeři také cílili na Ministerstvo práce a sociálních věcí, ani podle šéfky resortu Jany Maláčové (ČSSD) se útočníkům nepovedlo ukrást data či vyřadit systémy ministerstva, píše iDNES.cz.

Kyberútok. Na Hřiba a Maláčovou. Data nebyla poškozena, ujistil primátor
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

„Došlo k masivnímu kybernetickému útoku na systémy veřejné správy. Magistrátní servery útok přežily. Byla provedena odstávka pro okamžitou bezpečnostní záplatu na e-mailový systém,“ informoval Hřib na twitteru.

Dodal zároveň, že díky uchovávání více kopií dat najednou se na magistrátu data nepoškodila. Magistrát incident nahlásil Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Celý text ZDE

Kyberútok cílil podle serveru SeznamZprávy i na Ministerstvo práce a sociálních věcí. „Ano, mohu tuto informaci potvrdit. Více ale věc komentovat nebudu,“ řekla serveru Maláčová.

NÚKIB vydal ve středu upozornění na sadu závažných zranitelností postihující Microsoft Exchange Server a dodal, že podle informací společnosti Microsoft jsou aktuálně aktivně zneužívány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…